PUTOVANJE U EGIPAT – KORISNI SAVJETI

objavio 15/09/2010

Povezani aranžmani – Egipat putovanje avionom već od 1990 kuna – klikni ovdje

Sigurno ste bezbroj puta čitali o drevnoj egipatskoj civilizaciji, fascinantnim piramidama i prelijepom Crvenom moru. Stoga vam nećemo ponavaljati uveliko poznate činjenice. Pripremili smo nekoliko korisnih savjeta i zanimljivosti  za one koji se odluče na put u zemlju u kojoj turistička sezona traje tokom cijele godine.

Klima u Egiptu nije nepodnošljiva kao što se to često može čuti. Vruće jeste i temperature su ljeti oko 40 stepeni, ali vazduh je suh i pored mora stalno duva vjetar.

Sjajni izleti

Tako da strašne vrućine, kojima vas plaše, nećete osjetiti, važno je samo uvijek imati flašu vode pored sebe. Najpoznatija ljetovališta su Hurgada i Šarm El Šeik, a ponuda sjajnih izleta je veoma bogata. Ako se uputite na izlet u Kairo, Luxor ili neku drugu tursitičku atrakciju nemojte krenuti bez sunčanih naočala, prozračne odjeće od prirodnih materijala, velikog šešira, kreme sa zaštitnim faktorom i naravno bez fotoaparata.

Pripremite se na kulturološki šok  i iznenađenja. Egipat je poznat kao zemlja nevjerovatnih suprotnosti. Tamo možete vidjeti baš sve, od prelijepih hotela i jahti do krajnje bijede i siromaštva. U Kairu se nalazi dio grada nazvan Grad mrtvih gdje već generacijama stanovništvo živi u grobnicama bez struje i vode. Nažalost, ovaj zastrašujući prizor danas je postao turistička atrakcija.

Prilikom izbora hotela obavezno sa zvanične ponude skinite jednu zvjezdicu i uvijek birajte hotele s najmanje četiri zvjezdice. Razlika u cijeni je mala, a u hotelu s više zvijezdica dobit ćete zaista vrhunsku uslugu. Cjenkanje je glavni oblik trgovine, no ipak ima onih koji više vole radnje s fiksnim cijenama. U poznatom ljetovalištu Hurgada postoje trgovine iz lanca Abu Ašara koje nude veoma povoljne fiksne cijene. Teško da ćete jeftinije proći na pijaci, možda jedino nakon višesatnog cjenkanja. Ono što će vas sigurno oduševiti je Crveno more. Ovo izuzetno toplo more je najslanije na svijetu  koje ima fascinantan vodeni svijet. Stoga nipošto nemojte propustiti ronjenje jer je doživljaj, bez pretjerivanja, nazaboravan.

Oprez sa hranom

Egipatska kuhinja reflektuje njenu bogatu historiju pa se osjeti mnoštvo utjecaja različitih vrsta kuhinja od Grčke do Sirijske. Ukoliko volite jednostavna jela načinjena iz obilja sezonskog voća, povrća i svježih začina, na pravom ste mjestu. Međutim, u Egiptu se koriste začini na koje naš želudac nije navikao pa turisti često imaju problema sa stomačnim tegobama. U slučaju trovanja u apotekama je dostupan efikasan lijek Atenal. Voda se pije isključivo samo flaširana i toga se obavezno pridržavajte.

Trgovci prevaranti

Vjerovatno niko neće ljetovati u Egiptu, a da ne posjeti grad Kairo i čuveni plato Gize na kojem se nalaze najpoznatije piramide i Sfinga. U blizini piramida nipošto nemojte jahati kamile. Trgovci su veliki prevaranti pa će vam ponuditi jahanje za jednu cijenu, a onda će vas na kamili odvesti u pustinju i tražiti još novca kako bi vas vratili nazad.

Bez kočnica može, ali…

Bez sirene nikako

Osnovno sredstvo komunikacije u saobraćaju je sirena. U glavnom gradu, Kairu, buka u saobraćaju izazvana sirenama zna dostići stepen ozvučenja koncerta grupe Metallica. S obzirom na godište i ispravnost automobila u saobraćaju vodiči se često znaju našaliti riječima da auto u Kairu može proći tehnički pregled i bez kočnica, ali bez sirene nikako.

(I. Jokić, Week&)

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *