PUT DO LASTOVA SKUPLJI JE NEGO LET DO LONDONA

objavio 13/07/2010

Cijene katamarana osjetno su niže, ali većina na godišnji putuje automobilom pa mora na mnogo skuplji trajekt. Naši su otoci, čim počne ljeto i Jadrolinija uvede sezonske cijene plovidbe, hrvatskome gostu, koji živi od plaće, sve dalje. Karte za putnike cijenama su podnošljive, ali kako većina obitelji na odmor putuje osobnim vozilom, najčešće iz kontinentalne Hrvatske, bitno je znati da se prijevoz limenog ljubimca do škoja plaća papreno.
Za sat vremena vožnje trajektom od Splita do najbližih, Brača i Šolte, odnosno Supetra i Rogača za auto ćete platiti 160 kuna kartu u jednome smjeru. Za putničku kartu treba izdvojiti 33 kune.

Odlučite li ljetovati na mondenom Hvaru, za prijevoz automobila do Staroga Grada izbrojit ćete 318 kuna i još 47 kuna po osobi. Uputite li se pak otkrivati tajne koje skriva udaljeni otok Vis, novčanik pripremite na šok. Naime, prijevoz od Splita do Visa za vozilo stoji 370 kuna, a putnička je karta 54 kune. Ipak najskuplje će biti onim turistima koji su za svoje odredište iz snova odabrali otoke Korčulu ili Lastovo. Jer prijevoz limenog ljubimca do Vele Luke na otoku Korčuli, kao i do Lastova stoji 530 kuna (dakako, sve su cijene u jednom smjeru). Do Vele Luke putnička je 60, a do Lastova 68 kuna. Dodate li ovim troškovima i cijenu goriva (oko 400 kuna putujete li od Zagreba do Splita) te cestarinu od Zagreba do Splita (157 kuna), troškovi za četveročlanu obitelj koja je odlučila godišnji odmor provesti na Lastovu tako će premašiti 1300 kuna. Jednostavnom računicom lako se zaključuje da je jeftinije sjesti u avion nekog od niskobudžetnih avioprijevoznika i otisnuti se u neku europsku metropolu. Odlučite li tako ljeto provesti u Londonu, povratnu kartu možete nabaviti već za 150 eura (1095 kuna).

– Cijene aviousluga danas su povoljnije no ikad, a tome je pridonijela velika konkurencija jeftinih ponuđača, koji lete iz različitih hrvatskih gradova, no onaj tko želi ljetovati na otoku, mora biti spreman na veći trošak iako vjerujem da su cijene naših trajekata ipak previsoke – upozorava neovisni ekonomski analitičar Darko Kašnica.

Da su cijene trajektnog prijevoza uistinu problem mnogim turistima potvrđuje i nedavna izjava ministra turizma Damira Bajsa koji je upozorio da “otoci nisu popunjeni turistima zbog visokih cijena transporta”. Dakako, do otoka se može doći i za manje novca – katamaranima koji su, osim što su brži i mnogo jeftniji. No, ne prevoze automobile. Odlučite li automobil ostaviti na obali, kartu za prijevoz katamaranom od Splita do Hvara platit ćete 22 kune. Idete li do Visa, izdvojit ćete 26 kuna, a prijevoz do Vele Luke i Lastova stajat će vas 27 kuna.

Ako ste za godišnji odabrali Brač, katamaran do Bola i Jelse platit ćete 22 kune.

Izvor: Večernji list

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *