PRVI LET AVIONOM – KORISNI SAVJETI

objavio 01/12/2013
SIGURNOSNE ODREDBE O RUČNOJ PRTLJAZI
U svrhu zaštite od prijetnje tekućim eksplozivima, Europska unija (EU) uvela je nove zaštitne mjere kojima se ograničava količina tekućina koje se mogu prenijeti kroz zaštitni pregled. Ove mjere primjenjuju se na sve putnike u svim zračnim lukama EU, bez obzira na njihovo odredište. Prilikom obavljanja zaštitnog pregleda vas i vaše prtljage, osim potrage za zabranjenim predmetima, pregledavat će se i tekućine koje nosite sa sobom. Nove zaštitne mjere stupile su na snagu 6. studenog 2006. godine u svim zračnim lukama u EU, Norveškoj, Islandu i Švicarskoj. Republika Hrvatska uvodi zaštitne mjere 15. prosinca, a odnose se odnose na cjelokupni zračni promet t.j. na međunarodne i domaće letove.
PAKIRANJE RUČNE PRTLJAGE
U ručnoj prtljazi možete ponijeti samo ograničene količine tekućina. Te tekućine moraju biti upakirane u bočice (tube ili sl.) čiji pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 ml. Sve takve bočice morate zapakirati u prozirnu vrećicu ili prozirnu toaletnu torbicu koja ima višenamjenski zatvarač i čiji kapacitet ne prelazi 1 l (otprilike 20 x 20 cm). Svaki putnik može ponijeti jednu takvu vrećicu.
U ZRAČNOJ LUCI
Kako bi olakšali postupak provjere, prilikom zaštitnog pregleda morate:
predočiti sve tekućine koje nosite;
skinuti jaknu i / ili kaput koji će biti  pregledani odvojeno;
iz ručne prtljage izvaditi sve veće elektroničke naprave koje će biti pregledane odvojeno, kao npr. prijenosno računalo.
TEKUĆINE UKLJUČUJU:
vodu i ostala pića, juhe i sirupe
kreme, losione i ulja
parfeme
sprejeve
gelove, uključujući gel za kosu i gel za tuširanje
paste, uključujući i pastu za zube
mješavine tekućina i krutina
maskaru
sve ostale predmete slične konzistencije
ŠTO SE NE MIJENJA?
pakirati tekućine u predanu prtljagu, jasno poštujući sva pravila o sigurnom pakiranju tekućina kako bi se spriječilo njihovo razlijevanje po vašoj ili po prtljazi drugih putnika, nova ograničenja odnose se isključivo na ručnu prtljagu koju sami unosite u zrakoplov – u vašu ručnu prtljagu pakirati tekuće lijekove koji su vam potrebni tijekom putovanja, te dijetetske pripravke kao npr. dječju hranu, koji će se koristiti tijekom putovanja. Prilikom obavljanja zaštitnog pregleda mogu vas pitati da dokažete neškodljivost takvih tekućina.
kupovati tekućine kao npr. pića i parfeme u duty free trgovinama nakon obavljenog zaštitnog pregleda ili u zrakoplovu. Ako nastavljate putovanje iz neke od zračnih luka u EU, tako kupljena roba mora biti upakirana u posebne prozirne zaplombirane plastične vrećice. Ako je to slučaj, molimo vas da takve vrećice ne otvarate tijekom putovanja jer vam mogu biti oduzete tijekom zaštitnog pregleda u transfernoj zračnoj luci.
Sve gore spomenute tekućine ne ulaze u ono ograničenje koje se odnosi na jednolitrene plastične vrećice. Ako imate bilo kakvih nedoumica, molimo vas da se obratite vašem zračnom prijevozniku ili putničkoj agenciji prije započinjanja putovanja.
Molimo vas da budete ljubazni i da surađujete s osobljem koje provodi zaštitne preglede, kao i s osobljem zrakoplovnih prijevoznika.
KATEGORIJE POSEBNIH PUTNIKA
Prijevoz bolesnih i invalidnih osoba i osoba starijih od 80 godina
Prilikom rezervacije sjedala molimo da istaknete o kojoj je kategoriji putnika riječ kako bi se osigurale odgovarajuće usluge, popunili nužni obrasci i, ako je potrebno, naplatile posebne usluge.
Prijevoz trudnica
Žene koje su trudne manje od 28 tjedana, zdrave i nemaju nikakvih komplikacija u trudnoći, mogu se primiti u zrakoplov bez liječničke potvrde. Traje li trudnoća više od 28 tjedana, a najviše do 35 tjedana, potrebna je liječnička potvrda koja nije starija od sedam dana i kojom se potvrđuje da se porođaj neće dogoditi unutar 4 tjedna od početka putovanja. U tom slučaju nema medicinskih prepreka za putovanje zrakoplovom. Samo ako trudnica putuje radi kirurškog zahvata ili liječenja, moraju biti popunjeni i priloženi dokumenti koji se zahtijevaju pri prijevozu bolesnih i invalidnih putnika.
Trudnice koje očekuju porođaj u roku od sedam dana i majke koje su rodile prije manje od sedam dana ne mogu putovati zrakoplovima Croatia Airlinesa.
Prijevoz djece
Djeca do 2 godine starosti ne plaćaju zrakoplovnu kartu, uz dopuštenu prtljagu od 10 kg. Uvjet je da dijete sjedi u krilu osobe s kojom putuje. Navedena pogodnost se odnosi na sve domaće letove tvrtke i nije vremenski ograničena.
Za dijete između dvije i dvanaest godina, koje zauzima posebno sjedalo a u pratnji je odrasle osobe, odobrava se najviše 50 posto popusta, ovisno o primijenjenoj cijeni za odraslog putnika u pratnji.
Djeca između pet i dvanaest godina mogu putovati sama, kao nepraćena djeca (Unaccompanied minors-UM). Tada imaju poseban tretman i skrb prijevoznika. Takva se usluga dodatno naplaćuje samo na međunarodnim letovima u iznosu od 40 eura po smjeru putovanja. Djeci koja putuju zajedno (braća/sestre) naplaćuje se samo jedan iznos.
Roditelj ili staratelj djeteta mora ispuniti i potpisati obrazac Popratnica za putovanje malodobne osobe koji možete pronaći na dnu stranice. Obrazac se predaje našim djelatnicima u zračnoj luci prilikom prijave djeteta za odlet.
Prilikom rezervacije obvezatno napomenite da će dijete putovati samo kako bi mu se prilikom izdavanja karte izdala i UM torbica za dokumente, koju će dijete tijekom cijelog putovanja imati uz sebe.
Kućni ljubimci
U kabini zrakoplova (zajedno s putnikom) mogu se prevoziti samo psi i mačke, ako to ne zabranjuje država u koju se ljubimci prevoze. Prijevoz životinja treba unaprijed rezervirati, a njihov se prijevoz uvijek dodatno naplaćuje. U putničkoj kabini istodobno se može prevoziti samo jedna životinja, i to u propisanom spremniku. Veličina je spremnika ograničena i zbroj njegovih svih triju dimenzija ne smije prelaziti 115 cm. Dno spremnika mora biti vodootporno, a ukupna težina spremnika i životinje ne smije prelaziti 8 kg.
Veći kućni ljubimci, koji su zajedno sa spremnikom teži od 8 kg, prevoze se u prtljažniku zrakoplova kao predana prtljaga. Putnik treba sam osigurati odgovarajući spremnik/kontejner.
VRIJEME PRIJAVE ZA LET
Putnicima se savjetuje da se službi za prihvat i otpremu u zračnoj luci prijave:
za domaći promet 90 minuta prije vremena predviđenoga za polijetanje zrakoplova
za međunarodni promet 120 minuta prije vremena predviđenoga za polijetanje zrakoplova
Ukoliko nije drugačije navedeno, zadnje vrijeme za prijavljivanje na let prijevoznika je 45 minuta prije planiranog polijetanja.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *