PRIPREMA AUTOMOBILA PRED LJETNI GODIŠNJI ODMOR

objavio 29/05/2010

Samo dobro pripremljen automobil može vam osigurati ugodno i bezbrižno putovanje, stoga obavite tu dužnost već sada, temeljito i bez žurbe. Najbolje je napraviti temeljitu reviziju cijelog automobila, a posebnu pažnju treba obratiti na gume, vješanja i kočnice. Sami pripremajte i servisirajte samo ono u što ste potpuno sigurni, a ostalo prepustite specijaliziranim mehaničarima.

Najbolje je automobil odvesti na temeljit servis, no mnogi nemaju novaca za takav `luksuz`. Nedostatak novca možete nadoknaditi dobrom voljom i s nešto alata. Međutim, važno je znati granice vlastitih sposobnosti, jer se nije dobro upuštati u nepoznato. To posebno važi za nove i moderne automobile, koji su puni elektronike. Često se kod takvih automobila, po sistemu `uradi sam` napravi višestruko veća šteta od koristi.
Ulje u motoru

Bez obzira na preporuke uljnih kompanija da pojedina ulja mogu biti u motoru 20.000 km pa i više, praksa je pokazala da je ipak bolje koristiti kraći interval, posebno jer je naše gorivo po čistoći još daleko od standarda EU. Češćim izmjenama smanjuje se trošenje i povećava čistoća unutrašnjosti motora. Naime, proces u motoru s unutrašnjim sagorijevanju je takav da toekom eksploatacije neminovno dolazi do stvaranja štetnog taloga unutar motora i to posebno kod dizelaša. Zbog toga treba mijenjati ulje nakon 10.000 km, odnosno najkasnije nakon jedne godine. Ulje se mijenja pri radnoj temperaturi motora (80 do 90° C) i tada skupa s uljem iziđu i nakupljene nečistoće.
Vješanje i amortizeri

Sigurnost vožnje bitno zavisi od kvaliteta vješanja i zbog toga treba detaljno provjeriti sve njegove dijelove. Posebno treba obratiti pažnju na spone i krajnice. Ako imaju `lufta` treba ih izmijeniti. Ispravnost amortizera može se utvrditi vizuelno i funkcionalno. Tragovi ulja ukazuju da amortizer treba na remont. Amortizer sami može jednostavno proveriti pritiskom automobila. Ako su amortizeri isptavni, automobil se mora odmah zaustaviti. Nastavi li se ljuljati, znači da su amortizeri defektni. Svaki se amortizer može obnoviti, što je upola jeftinije od kupovine novog. Ako je amortizer dobro obnovljen, ravan je novome.
Geometrija vozila

Ispravnost geometrije vozila, odnosno uzdužnog i poprečnog ugla točkova (špura, zatura i nagiba) vrlo je važna za dobra vozna svojstva automobila, te trajnost guma, krajnica i ležajeva točkova. Na velikom je servisu preporučljivo podešavanje geometrije točkova, koja se radi na optičkom uređaju. Ovo je posebno važno ako je automobil imao sudar. Kontrola prije odlaska na godišnji, povećaće sigurnost vožnje i smanjiti neugodno trošenje guma.
Gume

Prije polaska na duži put obavezno prekontrolišite ispravnost guma. To možete prvo uraditi vizuelnim pregledom. Na taj način možete utvrditi da li su šare na pneumaticima zadovoljavajuće, a što je još bitnije, da li na gumama postoje bilo kakva ispupčenja. Ukoliko primijetite neko ispupčenje, tu gumu obavezno zamijenite jer može doći do njene eksplozije u toku vožnje. Takođe prije puta provjerite i pritisak u gumama. Poželjno bi bilo da izbalansirate točkove prije polaska na put.
Kočnice

Na 60.000 km treba detaljno pregledati sistem za kočenje. Ako se primijete bilo kakvi tragovi masnoće ili curenja ulja za kočnice, treba obvezatno izmijeniti kočione gumice. Detaljno pregledajte i po potrebi izmijeniti disk pločice i kočione papuče bubanj-kočnica. Ne smije se zaboraviti ni na podešavanje ručne (parkirne) kočnice, jer je ona takođe od velike važnosti.

Nakon svakog servisa kočnica potrebno je provjeriti funkcionisanje kočnica – probnim kočenjem. Kočnice moraju djelovati ravnomjerno i automobil se ne smije zanositi.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *