PRELAZAK GRANICE NAKON ULASKA U EU

objavio 16/06/2013

EU-flagUlaskom u Europsku uniju hrvatski će građani s osobnim iskaznicama koje su izdane nakon 1. siječnja 2003. godine bez ikakvih problema prelaziti granice unutar EU. 

Državljani RH moći će granice država članica Europske unije prelaziti s osobnom iskaznicom ili putovnicom. Za zemlje članice “Schengena” koje nisu članice EU-a (Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku) zasad nije potvrđena mogućnost prelaska državne granice s osobnom iskaznicom, nego je i dalje potrebna putovnica.

Građani RH će i nakon 1. srpnja 2013. granicu s Bosnom i Hercegovinom moći prelaziti s osobnom iskaznicom ili putovnicom. Isto vrijedi i za prelazak na GP Klek i Zaton Doli – promet kroz Neumski koridor. S osobnom iskaznicom ili putovnicom  građani RH će prelaziti i granicu Crne Gore, Kosova i Srbije, dok će za ostale  treće zemlje biti potrebna putovnica.

Građani Bosne i Hercegovine će granicu Republike Hrvatske nakon 1. srpnja 2013. moći prelaziti sa biometrijskom putovnicom ili s običnom putovnicom i vizom.

Preporučujemo prije odlaska u inozemstvo na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova provjeriti uvjete za ulazak u konkretnu zemlju.

Brže preko Slovenije i Mađarske

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom nakon 1. srpnja 2013. uvode se zajedničke granične kontrole s jednim zaustavljanjem (One stop control), što će ubrzati promet putnika preko granica i smanjite gužve i čekanja.

Pristup Schengenu 2015.

Republika Hrvatska zahtjev za pristup „Schengenskom“ prostoru moći će podnijeti dvije godine nakon članstva u EU odnosno 2015. godine. Kad Republika Hrvatska pristupi „Schengenu”, ukida se granična kontrola na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Italijom  i Mađarskom, kao i prema ostalim državama članicama EU. Unutarnje granice „Schengena” mogu se prelaziti bez granične kontrole, bilo kada i bilo gdje. I dalje će se provoditi granična kontrola na  graničnim prijelazima  na vanjskim granicama EU.

Izvor: MUP

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *