ONLINE PRETRAGA PUTOVANJA JE ZA STRPLJIVE

objavio 08/07/2010

Turistički djelatnici i putnici ističu da je kod kupovanja aranžmana važno da postoji direktan let iz Zagreba, jer to znatno pojeftinjuje putovanje. Svjetski putnici upozoravaju na još neke sitne zamke na koje treba pripaziti.

Rezervacija putovanja ‘u zadnji trenutak’ nije isključiva pogodnost samo za one koji vole putovati, već možda prije za one koji jednom na godinu ili jednom u nekoliko godina žele posjetiti neku daleku destinaciju. Ponude zrakoplovnih tvrtki, hotela i drugih davatelja usluga po vrlo sniženim cijenama preostalih slobodnih mjesta u zrakoplovu, ležaja u hotelu, rent-a-cara… zaista su vrlo prihvatljive, samo pod uvjetom da možete otputovati u tako kratkom roku i da vam odgovaraju svi ponuđeni uvjeti, odnosno ograničenja. Može se dogoditi da se pronađu aranžmani od 14 dana po cijeni za sedam, ali tek tada bi trebala početi prava potraga za informacijama o mjestu u koje se putuje i cijenama koje su tamo prisutne. Za tu vrstu aktivnosti, osim informiranja kod agenata u turističkim agencijama, možda je najbolje dobro pročešljati ‘mrežu svih mreža’, odnosno razne internetske stranice i zaokružiti organizacijski svaku etapu putovanja.

Na vlastitu odgovornost
Jedna je od ljubiteljica putovanja, koja je među rijetkima online buking napravila odmah s pojavom interneta, dakle prije desetak godina – Maja Serdar, danas izvršna direktorica u agenciji Putovanja sa stilom. Serdar posebno ističe da ne bi bilo loše, nakon obavljene online rezervacije ‘last minute’ putovanja, ipak prije polaska ‘skoknuti’ na web stranice hotela u kojem će se odsjesti.- Hrvati često putuju u ‘last, last second’ aranžmanima, ali i tada je dobro usporediti ponudu online agencije i konkretnog hotela u koji se ide – kaže Sredar.Ne manje važna je sigurnost uplate preko interneta, s kojom nema loših iskustava, te da kartično poslovanje funkcionira bez teškoća. No, suprotnog su mišljenja u Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA), gdje kažu da je upitna sigurnost unaprijed uplaćene usluge na internetu, a riječ je agenciji koja nije registrirana u Hrvatskoj.
– Sve usluge i proizvode tvrtki koje nisu registrirane u Hrvatskoj kupujete na vlastitu odgovornost. Pravno gledano, kupac je u lošoj poziciji, jer na inozemnim portalima koji nude ‘last minute’ aranžmane nećete naći gdje su te tvrtke registrirane, a samim time nemate pravne osnove za tužbu u slučaju reklamacije – kaže Maja Stanić, direktorica UHPA-e, dodajući da je internet ipak dobar izbor samo za pronalaženje ‘last minute’ ponuda.
Provjera hotela preko njegovih vlastitih web stranica važna je iz nekoliko razloga. – Primjerice, rangiranje hotela s četiri zvjezdice nije isto u Tunisu, Engleskoj i Španjolskoj. Često se događa i da fotografije koje se objavljuju uz pojedine aranžmane nisu autentične, i da se na licu mjesta ljudi često razočaraju stvarnim stanjem – kaže Damjana Domanovac, glavna urednica magazina Putovanja u dvoje.

Važno strpljenje
Referentnih domaćih stranica za online rezervaciju ‘last minute’ putovanja je nekoliko, a osim vezanih uz poznate turističke agencije poput Generalturista PBZ Card Jumbo Travel Servicesa, Kompasa i Atlasa, treba izdvojiti turističku agenciju adritica.net s istoimenom web adresom, (koja isključivo radi online) te (koji je recimo ‘jak’ kod ‘last minute’ egzotičnih putovanja) i Uniline. Domaće aviokompanije također imaju ‘last minute’ ponudu. Turistički djelatnici i putnici ističu da je kod kupovanja aranžmana važno da postoji direktan let iz Zagreba, jer to bitno pojeftinjuje putovanje. Naime, svako presjedanje sa sobom nosi i plaćanje aerodromskih pristojbi. Dobre ponude ‘last minute’ aranžmana iz Zagreba imaju Croatia airlines, Air Mal i Emirates. Putovanje ponekad može biti nepredvidivo, pa se može dogoditi da se zateknemo u stranoj zemlji bez unaprijed isplanirane opcije za povratak. Iskustvo Ive Lattinger, poslovne žene hrvatskog podrijetla koja upravo ovih dana dolazi u Hrvatsku, možda je najbolji primjer na što treba obratiti pažnju prilikom online bukinga aviokarata. – Mnoge aviokompanije i agencije nude aviokarte po znatno nižim cijenama par dana prije polaska ako na njihovim linijama ima neispunjenih mjesta. Tipično, rasprodaja letova objavljuje se u srijedu ujutro za putovanja vikendom. Dakle, čovjek zaista mora imati strpljenja i čekati do nekoliko dana prije puta za neke povoljnije ponude – ističe Iva Lattinger te dodaje da, ako se traže aviokarte, onda je najbolje ići direktno na web stranice velikih aviokompanija, koje će ‘last minute’ cijene tamo i objaviti. – Od onih malo boljih izdvajam American Airlines, United, Lufthansu- kaže Lattinger.

Za 0 eura
Posebno Lattinger izdvaja web stranicu www.priceline.com., na kojoj čak postoji mogućnost ‘klađenja’.
– Dakle, upiše se kakva karta se traži (polaznu točku i destinaciju) i predloži se cijena koja onda prolazi kroz sustav velikih avioprijevoznika koji odlučuju isplati li im se po toj cijeni prodati ti kartu ili ne. Na taj se način povoljno mogu dobiti ne samo aviokarte, već i hoteli i rent-a-car – kaže Lattinger.
Posebna su priča i ipak najpovoljnija opcija za putovanje ‘low cost’ aviokompanije. Cijene koje nude Ryanair, Germanwings, Wizzair, Easyjet i Sky Europe nitko ne može oboriti. Primjerice, Wizzair trenutačno ima odlične cijene letova iz Zagreba, dok Ryanair u ponudi ima let Zadar – Pisa (Italija) za 0 eura, doduše plaća se 37 eura aerodromskih pristojbi. Bez obzira na cijenu putovanja, svaki bi se putnik morao barem minimalno informirati o destinaciji u kojoj namjerava provesti godišnji odmor, kakve su cijene usluga, što se u blizini može pogledati od kulturnih znamenitosti i postoje li dodatni troškovi. Za one koji putuju s laptopom u ruci moglo bi se preduhitreno reći da putuju ‘kao kovčeg’, ali dovoljan je jedan klik miša i većina informacija je dostupna u sekundi. Kao što i sama riječ putovanje ima višestruko značenje, i tijek putovanja može nositi svoje prednosti i nedostatke, odnosno razočaranja i nadahnuća.

Izvor: Liderpress

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *