NEKE OD DRŽAVA KOJIH NIJE BILO PRIJE 20 GODINA

objavio 15/03/2011

Svijet se u posljednjih 20 godina uvelike promijenio, a na njegovoj karti pojavilo se mnoštvo novih država. Neke od njih već su poznate kao zanimljiva turistička odredišta, dok se druge trude postići takav status
Češka

Baršunasta revolucija što se dogodila u Čehoslovačkoj 1989. zapečaćena je baršunastim razvodom kojim se nekadašnja zajednica razdvojila na Češku i Slovačku 1993. Manje od 20 godina nakon osamostaljenja praške četvrti vrve turistima, ali i malim pivarama koje pokazuju da Češka ima puno više od Pilsner Urquella ili Budvara. Dodamo li tome predivnu prirodu savršenu za šetnje ili vožnje biciklom te neotkrivene provincijske gradove kao što su Olomouc, Telč i Loket, dobivamo odlično mjesto za turistički posjet.

Istočni Timor
Ta je zemlja prva stekla nezavisnost u 21. stoljeću, 27 dugih i tragičnih godina nakon proglašenja neovisnosti od Indonezije 1975. Iako su mu ceste i infrastruktura lošija strana, posjetite li Istočni Timor ugodno će vas iznenaditi dobrodošlica domaćina. Glavni grad Dili okupljalište je zaposlenika UN-a i raznih organizacija koji žude za novim licima željnima zabave, dok se na otoku Atauro razvija ekoturizam uz planinarenje i ronjenje. Istočni Timor područje je portugalske kolonijalne arhitekture i tradicije, no s obzirom na političku situaciju prije puta nije loše provjeriti trenutno sigurnosno stanje.

Eritreja
Koliko ste daleko spremni ići zbog zaista dobre kafe? Što ako saznate da se savršen macchiato servira u art deco kafiću u egzotičnoj zemlji na Rogu Afrike? Zarazna kombinacija pospane afričke vibracije i italijanske kolonijalne prošlosti, uz pokoji primjer kubističke, ekspresionističke i futurističke arhitekture, može se pronaći u eritrejskom glavnom gradu Asmari. U obližnjem gradu Masavi su stoljećima stare islamističke građevine smještene u uskim, labirintskim ulicama, a luka je polazište roniocima što žele istražiti Crveno more, točnije koralje u arhipelagu. Ipak, zbog sukoba nakon kojega se odvojila od Etiopije, granica s tom zemljom i dalje je zatvorena, a za sve je posjetitelje potrebna viza.

Slovačka
U regiji punoj dramatičnih dvoraca slovački Spiš na vrhu brda s kamenim kulama i tmurnim tamnicama izgleda kao scena iz nekog horor filma. Najbolje ga je posjetiti ljeti, kada se tamo organiziraju događanja poput koncerata ili prikaza drevnih bitaka. Iako se ne može mjeriti s turizmom češke metropole Praga, slovački glavni grad Bratislava ima prekrasno očuvan stari grad pun kul kafića i barova. U svako godišnje doba zanimljiv je i nacionalni park Visoke Tatre.

Palau
S populacijom od oko 20 hiljada ljudi, Palau je jedna od najmanjih, ali i najnovijih zemalja. Taj pacifički otok pruža neke od najboljih mogućnosti za ronjenje, s više od 60 vertikalnih podvodnih hridi nazvanih Plavi ugao, Grad morskih pasa i Uvala kornjača. Iako je od 1947. bio pod pokroviteljstvom UN-a, nadzor međunarodne zajednice do 1994. su provodile Sjedinjene Američke Države pa se njihov utjecaj još uvijek osjeća. Zato, planirate li ga posjetiti, pripremite zalihu američkih dolara.

Kazahstan
Iako su zbog filma o Boratu gotovo svi na svijetu čuli za Kazahstan, većini je i dalje nepoznato bilo što više o toj srednjoazijskoj republici koja se 1991. odvojila od Sovjetskog Saveza i deveta je po veličini na svijetu. Novcem od nafte i zemnog plina, gradovi Almati i Astana postali su moderni, no ljudi se i dalje nisu odrekli svojih nomadskih korijena, što se možda najbolje vidi u kuhinji – po gulašu od iznutrica ili konjskoj kobasici koji se pod ruskim utjecajem poslužuju uz votku. Kazahstan je, osim toga, poznat po konjičkim takmičenjima, a dolazak proljeća u toj zemlji još uvijek možete dočekati plešući.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *