NAJPOZNATIJE SHOPPING ULICE NA SVIJETU

objavio 02/10/2010

Najpoznatije i najskuplje shopping ulice na svijetu prepune su luksuznih prodavnica i popularnih modnih marki koje su u stanju platiti visoke cijene iznajmljivanja na prestižnim lokacijama. Listu najekskluzivnijih shopping ulica sastavila je konsultantska kuća Cushman & Wakefield, a na samom vrhu se nalaze:

Peta avenija, New York City

Cijena neto najma iznosi oko 1.850 dolara po kvadratnoj stopi godišnje, čime je Peta avenija i dalje uvjerljivo najskuplja shopping ulica na svijetu. Pored velikih robnih kuća (Bergdorf & Goodman, Saks Fifth Avenue, Lord&Taylor…) u ulici se nalaze sve međunarodne marke koje drže do svog imidža. Najpopularniji dio nalazi se između 34. i 59. ulice, a pored prodavnica, pažnju privlače Empire State Building i Rockefeller Center. Ulica je podjednako privlačna muškarcima (NBA Store, Niketown, Apple…), ženama (Tiffany…) i djeci (American Girl Place, Disney…).

Causeway Bay, Hong Kong

Cijena neto najma iznosi oko 1.660 dolara po kvadratnoj stopi na godinu, što Causeway Bay (na kineskom Tung Lo Wan) čini najskupljom ulicom u Hong Kongu. Na njenom mjestu su nekada glavnu riječ vodili ribari, ali su urbanizacija i masovno proširenje obalu pomaknuli nekoliko blokova niže. U ulici se izmjenjuju male ekskluzivne prodavnice s ogromnim robnim kućama, poput japanskog Sogoa na devet katova. Zanimljivo je da su brojne prodavnice otvorene do dugo u noć, ponekad čak iza ponoći.

Ginza, Tokio

Cijena neto najma iznosi oko 870 dolara po kvadratnoj stopi godišnje. Ginza je najskuplja shopping ulica u Tokiju. Nije dugačka, pa se Louis Vuitton, Gucci, Chanel, Apple, Sony… doslovno nalaze jedan pored drugog. Ginza je vikendima prepuna, a posebno atraktivna po noći, kada se pale neonska svjetla i blještave reklame.

Avenue des Champs Elysées, Pariz

Godišnji neto najam po kvadratnoj stopi iznosi oko 800 dolara. Avenija nije poznata samo po shoppingu, nego i po kulturološkom značaju. Posebnu pažnju privlači velika prodavnica Louis Vuitton u Art Deco stilu, te niz finih, ali i skupih restorana. Parižani nastoje zadržati ekskluzivni karakter Avenije, pa je tako 2007. odbijen zahtjev H&M-a za iznajmljivanje prodajnog prostora.

Via Montenapoleone, Milano

Godišnji neto najam po kvadratnoj stopi iznosi oko 770 dolara. Radi se, zapravo, o četvrti koja nosi naziv Quadrilatero d’Oro (zlatni pravougao), a koja se nalazi sjeverno od Duoma. Via Montenapoleone je najluksuznija od svih, pa tako u njoj postoje Armani, Versace, Ferragamo, Ermenegildo Zegna, Misson Moschino i drugi. Cijene su paprene, a na nešto povoljnije ponude moguće je naići u siječnju i veljači (saldi!).

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar