NAJBOLJE TURE ZA BACKPACKERE

objavio 02/06/2011

Gotovo da nema ljubitelja putovanja koji barem jednom nije poželio krenuti u avanturu s ruksakom na leđima i bez strogo zacrtanih turističkih rasporeda. Osim što su znatno jeftinija, ovakva putovanja omogućuju bolje upoznavanje odredišta, pa ne čudi što se backpackere više ne doživljava kao kontroverzne lutalice nego kao turiste koji otkrivaju buduće ‘in’ destinacije
Jedan od najpoznatijih svjetskih turističkih vodiča Lonely Planet sastavio je popis 10 najpoželjnijih tura za backpackere kako bi motivirao one koji se na ovakvu avanturu tek planiraju odvažiti, ali i ohrabrio veterane da ponovno krenu na put.

Bliski istok od Istanbula do Kaira
Istanbul koji se smjestio na dva kontinenta idealno je polazište za put po Bliskom istoku. Iz Turske se zaputite do Sirije gdje svakako treba vidjeti grad Alepo i drevnu prijestolnicu Damask. Nastavite prema Jordanu, gdje nikako ne smijete zaobići grad u stijeni Petru te Mrtvo more, a na putu do Egipta posjetite Jeruzalem. Ako vas ne zanimaju brojna mjesta religijskog značenja u Izraelu, okupajte se u Crvenom moru i produžite ususret Kairu i piramidama.

Istočna obala Australije
Mnogi backpackeri rado posjećuju Sydney, privučeni njegovim znamenitostima i plažama. Drugi u obilazak australske obale radije kreću iz Melbournea koji je poznat i kao Pariz južne hemisfere, no nitko ne zaobilazi Byron Bay, koji je poznat kao oaza hippyja i surfera. Ljubitelji gradova obavezno svrate i u Brisbane, no većina produži u tropski Cairns, početnu točku za obilazak Velikog koraljnog grebena – najraznolikijeg eko-sustava na planetu.

Zemlje jugoistočne Azije
Iako većina obilazaka ovog dijela svijeta započinje u jednoj od poznatijih ulica Bangkoka, Khao Sanh, horde backpackera u Tajlandu se najradije okupljaju na plažama Ko Pha-Ngana ili ulicama Phuketa. Zaljubljenici u drevne civilizacije na putu do Vijetnama zastanu u Kambodži kako bi vidjeli Angkor Wat, najveći kompleks hramova u toj zemlji. Nakon najvećeg vijetnamskog grada Ho Ši Mina i tropskog raja u zaljevu Halong obilazak ovog dijela svijeta najbolje je završiti u glavnom gradu Laosa Vientianeu ili nacionalnom parku Khao Yai, poznatom kao oaza slonova.

Uzduž Novog Zelanda
Put počinje u Aucklandu gdje mnogi backpackeri uživaju u partijanju prije nego što krenu do Rotorua kako bi vidjeli vulkanske stijene i tradicionalne maorske plesove. Put se nastavlja preko jezera Taupo, pogodnog za mnoge sportove na vodi, te vjetrovitog Wellingtona, sjedišta kulture i nacionalnog parlamenta. Prijeđete li na drugu stranu Južnog otoka, vidjet ćete kitove u Kaikouri prije nego dođete u Queenstown, odakle se kreće u obilazak glečera Franz Josef i Fox.

Transsibirska željeznica
Nekadašnja pruga ruskih careva, duga 9.289 kilometara, postala je nezaobilazna destinacija za backpackere. Uobičajena tura počinje u Moskvi i završava u sibirskom Vladivostoku, uz zaustavljanja zbog atrakcija kao što su Bajkalsko jezero (najdublje na svijetu) ili Jekaterinburg, gdje je carska loza Romanovih doživjela krvavi svršetak. Alternativni pravac je Transmongolska pruga do Pekinga kojom se od Bajkala odvajate prema Mongoliji i prolazite njenim nepreglednim stepama.

Route 66
Rijeko je koja cesta ušla u legendu neke zemlje kao ova koja povezuje američki istok i zapad. Iako od 80-ih godina prošlog stoljeća više ne funkcionira kao jedinstveni autoput, i danas je omiljena meta avanturistima koji žele vidjeti najbolje od Amerike. Put započinje u Chicagu pa preko blueserskog St. Louisa dolaze Kansas, Oklahoma i Texas. Prije Kalifornije i konačnog odredišta Los Angelesa proći ćete i New Mexico i Arizonu slijedeći originalnu cestu koja podsjeća na stoljeća migracija, ali i utjelovljuje usamljenost američke unutrašnjosti.

Od dna do vrha Afrike
Poznati glumac Ewan McGregor Afriku je motorom prešao od vrha do dna, no putovanje bi bilo zanimljivije da se iz Južnoafričke Republike zaputio do Egipta. Krenete li iz Cape Towna, pred vama je niz zanimljivosti krajnjeg juga Afrike, zatim slijedi Bocvana s nacionalnim parkovima kao što je Chobe. I susjedna Tanzanija može se pohvaliti prirodnim ljepotama kao što su Kilimandžaro ili nacionalni park Serengeti. Ipak, na putu do Egipta morat ćete proći nemirna područja Kenije, Etiopije i Sudana.

Peruanski ‘Gringo Trail’
Ovaj naziv odnosi se na atrakcije koje u zemljama Latinske Amerike najčešće posjećuju strani turisti, uglavnom Amerikanci. U slučaju Perua put započinje u glavnom gradu Limi, a završava na krajnjem jugu, među pingvinima i morskim lavovima. U međuvremenu bi trebalo posjetiti mjesta drevnih velikih crteža na tlu u pustinji Nazca, bijeli grad Arequipa i luku Puno na obali jezera Titicaca. Tu je i nezaobilazni Machu Picchu, ali i Cuzco odakle su, prema legendi, potekli drevni Inke.

Europski glazbeni festivali
Europu je šteta samo promatrati, treba ju i slušati, posebno u ljetnoj sezoni kada sve vrvi raznim festivalima. Tim više što je hrvatski Soundwave u Petrčanima proglašen najboljim alternativnim open-air događajem. Najpoznatiji svjetski festival i daleki predak svih sličnih događanja britanski je Glastonbury, koji se organizira od 70-ih. Od veterana tu su i danski Roskilde, a uz najpoznatije na sjeveru je zanimljiva i Baltica, folk festival koji se održava u Estoniji, Litvi i Latviji.

Put svile
Stoljećima je trgovina između Europe i Kine išla poznatim Putem svile koji danas pokušavaju prijeći mnogi turisti, iako se proteže preko dosta nemirnih područja. Put je posebno rizičan odlučite li se do Kine doći preko Irana, Afganistana i Pakistana, pa većina izabere rutu preko Turkmenistana, Uzbekistana, Kirgistana i Kazahstana. Put vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim, a iza vas će biti avantura koju ćete pamtiti čitav život.

(tportal)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *