NAJATRAKTIVNIJI GRAD NA SVIJETU JE …

objavio 16/10/2010

London nosi titulu grada s najvećim ljudskim potencijalom te najbogatijim kulturnim životom, Washington s najvećim brojem međunarodnih organizacija, ambasada i konzulata. Jedino novo ime na ljestvici top 10 je Sydney.

New York, ili kako mu je nadimak Velika jabuka, i dalje je najatraktivniji grad na svijetu. Dobio je priznanje svjetskog centra biznisa i komunikacija.

Globalno istraživanje konzultantske kuće A.T.Kearney provedeno u suradnji s čikaškim vijećem za globalna pitanja i časopisom Foreign Policy pod nazivom “Indeks vodećih svjetskih gradova 2010” pokazalo je kako su New York i London usprkos financijskoj krizi ostali u samom vrhu najatraktivnijih svjetskih gradova.

Očekivano ih slijede gradovi koji dominiraju podjednako u poslovnim aktivnostima i kvaliteti života: Tokio, Pariz, Hong Kong, Chicago, Los Angeles, Singapur, Sydney i Seul.

Dok je New York osvojio prvo mjesto najatraktivnijeg biznis grada u svijetu i to prvenstveno zbog poznate burze, London se sa svojom raznolikom ponudom sportskih i umjetničkih događanja, muzeja i umjetničkih priredbi, pokazao kao najbolja svjetska turistička destinacija.

“Ovogodišnji rezultati pokazuju da veliki svjetski gradovi postaju sve globalniji. Proces globalizacije, simboliziran kretanjem novca, dobara, ljudi, ideja i poslova te brzinom komunikacija, transakcija, ljudi i kapitala, postaje sve izraženije. Iako smo očekivali kako će financijska kriza značajno izmijeniti raspored najboljih u odnosu na istraživanje provedeno prije dvije godine, pokazalo se da vodeći gradovi poput New Yorka i Londona najbolje odolijevaju krizi”, kaže Branko Žibret, partner i potpredsjednik konzultantske kuće A.T. Kearney.

Indeks vodećih svjetskih gradova rangira 65 gradova iz cijeloga svijeta na temelju niza kategorija koje uključuju daleko više od poslovnih i financijskih mjera, što ovu listu čini jedinstvenom u svijetu.

Gradovi su rangirani prema pet kategorija: poslovna aktivnost, ljudski kapital, razmjena informacija, kulturološko iskustvo i politički angažman, koji predstavljaju sposobnost pojedinog grada da privuče, zadrži i generira globalni kapital, ljude i ideje. Novost u ovogodišnjem istraživanju je uvođenje cenzure, kao dodatne mjere unutar kategorije razmjene informacija, koja predstavlja brzinu i dostupnost informacija u pojedinom gradu.

(net.hr)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *