MJESTA NA KOJIMA MOŽETE MJESEČNO ŽIVJETI S 350 EURA

objavio 17/10/2015
Dosta vam je stresa, bučnih i skupih gradova, prepunih ulica, visokih najamnina i nepovoljnih kredita? E pa, postoje mjesta na svijetu na kojima se može živjeti s puno manje novca.
Mjesta na kojima možete proći jeftinije također su i predivne egzotične destinacije! Budući da se Lijepoj našoj predviđa još gora kriza, zašto ne biste, ako ste u mogućnosti, spakirali kofere i preselili se. Na stranici opentravel.com naveli su neka mjesta na kojima mjesečno možete živjeti s 350 eura?! Naravno, ako nađete način da i tamo zarađujete.
Dva su jednostavna pravila kojih se treba držati ako tragate za jeftinijim destinacijama. Prvo – ako pronađete mjesto na koje je jeftino i otputovati (ovisi odakle krećete), onda je vjerojatno to mjesto jeftinije i za život. Drugo – što je neko mjesto udaljenije od velikih gradova, život je tamo i jeftiniji.
Naravno, ‘jeftino’ je relativan pojam i ono što će vama možda biti jeftino, to ne mora nužno biti jeftino i nekom drugom.
Ali, ako vama ‘jeftino’ znači potrošiti dnevno nekoliko eura, onda će vas možda zanimati ova mjesta.
● Tajland
Razmišljate li o pješčanim plažama, sunčanim danima, izvrsnoj klopi i čaši piva koja košta manje od eura? Sve to možete imati za manje od 350 eura mjesečno na Tajlandu. Naravno, u taj iznos nije uračunato plaćanje stanarine negdje uz plažu. Jeftiniji smještaj možete pronaći u mnogim mjestima. Jedno od njih je i predivni Chang Mai, na sjeveru, a za smještaj ćete morati iskeširati oko 20 eura mjesečno. Cijene malih stanova bliže obali kreću se od 60 eura nadalje.
U mjesečni budžet su uračunati i troškovi kuhanja. No, ako ste lijeni, tu je gotova tajlandska hrana. Naprimjer, na uličnim štandovima možete dobiti začinjenu piletinu s rižom za jedan euro. U prosjeku, na hranu ćete mjesečno potrošiti oko 150 eura. Još uvijek će vam ostati novca za putovanje i istraživanje, kao i za šoping.
● Kambodža
S obzirom na povijest Kambodže i komunistički režim Pola Pota, nitko se ne usuđuje nazvati je rajem na zemlji. No, kada je riječ o troškovima života, ona je upravo to. Nema predivne plaže kao Tajland, ali nije sve u plažama. U glavnom gradu Phnom Penhu mjesečno će vam trebati manje od 350 eura.
S obzirom da sve više stranaca živi u gradu, i najamnine su poskupjele, te ćete teško naći smještaj ispod 140 eura mjesečno. No, ako s nekim dijelite stan, proći ćete znatno jeftinije.
Preostali novac bit će dovoljan za hranu i istraživanje. Hrana je čak jeftinija nego na Tajlandu. Jela u lokalnim restoranima stoje oko 1,40 eura. Život u gradu bez McDonald’sa i Starbucksa mnogima je zanimljivo iskustvo. Kambodžani su izuzetno siromašni i skromni ljudi, poštujte to ako se tamo nađete. Upoznavanje s lokalnim stanovnicima pomoći će vam da bolje shvatite njihov način života. Uvijek možete nekome davati instrukcije iz engleskog ili se povezati s nekim nevladinim organizacijama kako biste pomogli ljudima oko sebe.
● Filipini
Još jedno egzotično odredište na kojem će vam mjesečni životni troškovi biti manji od 350 eura. Ako slijedite pravilo da je bolje što dalje od velikih gradova – Manila nije za vas jer ćete za smještaj mjesečno morati izdvojiti oko 255 eura.
No, Cebu, jednu od najrazvijenijih pokrajina, s pješčanim plažama, golf-terenima i odličnim dućanima za šoping, nudi smještaj za oko 106 eura. U drugim gradovima, kao što je Damaguete City, mjesečni smještaj možete pronaći za 28 eura.
Hrana je također jeftina, a oko 150 eura mjesečno bit će i više nego dovoljno da zadovoljite sve svoje potrebe, uključujući cigarete i alkohol.
● Kostarika
Samo nekoliko eura dnevno bit će dovoljno za preživjeti dan u Kostarici. A ‘preživljavanje’ tamo može biti ravno užitku! Vrijeme je toplo, a domaćini su prijateljski raspoloženi. San José je jedan od jeftinijih gradova na svijetu, a oko 75 kilometara dalje možete naći smještaj za oko 180 eura mjesečno.
U restoranima možete dobiti jelo s desertom za 3,5 eura, a ako kupujete namirnice na tržnici ili gotova jela na uličnim štandovima, proći ćete jeftinije. U dućanima je hrana skuplja oko 30 posto.
Tamo si za znatno manje novca nego u našim školama stranih jezika možete priuštiti tečaj španjolskog. Ako namjeravate tamo otputovati, dobro će vam doći i knjiga Living Abroad in Costa Rica, koju je napisala Erin Van Rheenen, koja se tamo preselila te pisala o svojim iskustvima.
● Belize
U jednoj od najljepših zemalja Srednje Amerike također možete ostvariti svoj san o raju na zemlji za malo novca. Ima sve: velike plaže, suptropsku klimu, raznolik biljni i životinjski svijet. Službeni jezik je engleski – ne može biti jednostavnije!
Troškovi života slični su troškovima u Kostarici. U okrugu Cayo možete pronaći smještaj za 70 eura mjesečno ako s nekim dijelite troškove. Namirnice su jeftinije ako ih kupujete na štandovima kod lokalnih prodavača jer su uvezene stvari skuplje 50 posto. Ako imate 45 ili više godina, možete razmisliti o tome da tamo odete u mirovinu jer su umirovljenici oslobođeni plaćanja poreza.
No, prije nego spakirate torbe, ne zaboravite da vlažna sezona traje od svibnja do listopada. Tada cijelo vrijeme pada kiša, a mogući su i uragani.
I za kraj – ne zaboravite da su najbolje stvari u životu besplatne. Živjeti u inozemstvu za 350 eura je odlično, ali iskustva koja ćete steći, ljude koje ćete upoznati, kulturološke različitosti s kojima ćete se sresti – to je neprocjenjivo.
(net.hr)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar