LJETO JE IDEALNO VRIJEME ZA POSJET ISLANDU

objavio 27/05/2010

Republika Island je otočna zemlja bez kopnenih granica u sjevernom Atlantiku, između Grenlanda, Norveške, i Britanskih otoka. Island je bio jedan od najvećih otoka na svijetu koje čovjek nije naselio, dok u kasnom devetom, i desetom stoljeću nisu došli norveški i keltski (škotski i irski) imigranti. Island ima najstariji parlament na svijetu, Althing, osnovan 930. godine. Za razliku od susjednog Grenlanda, Island se smatra dijelom Europe, a ne Amerike i po veličini Island je 18. otok po veličini na svijetu.

Republika Island nema regularne oružane snage. Funkcije obrane vrši NATO baza u Keflavík, koju uglavnom popunjavaju pripadnici američke vojske.

Island ima Obalnu stražu i specijalnu jedinicu, koja je poznata pod imenom Vikinški odred. Specijalni odred je bio pod zapovjednikom šefa rejkjaviške policije, ali je 2004. donijet novi zakon po kome se ovaj odred stavlja direktno pod zapovjedništvo ministra pravde i crkve.

Island ima oko 270 000 stanovnika i skoro polovica ih živu u glavnom gradu Reykjaviku ili predgrađu. Možda najveća zanimljivost je da većina Islanđana nema prezime. Kad se Jonu rodi sin ili kćerka, on ili ona dobije ime + s + očevo ime + son, pa Jonov sin Thor ima puno ime i prezime Thor Jonsson. Upravo zbog toga žene kod udaje ne uzimaju prezime od supruga jer ga ovaj najvjerojatnije niti nema.

U telefonskom imeniku stanovnici Islanda upisani su svi abecednim redom po imenima. Ono što je u većini zemalja najnormalnije, kao što je recimo oslovljavanje sa gospodine ili gospođo na Islandu se također smatra neprimjerenim upravo zbog toga što nemaju prezime, pa se svi oslovljavaju imenom pa čak i predsjednik države. Engleska riječ geyser (gejzir) potječe zapravo od islandske riječi i jedina je islandska riječ koja je ušla u engleski jezik. Riječ gejzir označavala je poznati islandski gejzir koji danas više ne eruptira. Islanđani govore naravno islandski jezik, ali je islandski jezik zapravo inačica staro norveškog jezika koji se na današnjem teritoriju Norveške koristio pred otprilike 1000 godina. Zbog velikog broja kišnih dana u godini Island ima enormne zalihe pitke vode, a voda je tako čista da se s izvora cijevovodima direktno dovodi do kućanstava bez ikakve prethodne obrade, kloriranja i sl. Većina kuća također nema uređaje za grijanje vode ili grijanje stambenih prostora jer se topla voda i para za grijanje dovode do kuća direktno sa vrućih izvora i gejzira. Unatoč blizini Arktika jedna od zabluda jest i da je na Islandu hladna klima. Prosječna temperatura tijekom zime u Reykjaviku je oko -1° C. Klima je relativno blaga zbog povoljnog utjecaja tople Golfske struje s Atlantika. Ipak upravo zbog blizine Arktika zimske noći i ljetni dani su dugi. 21. prosinca sunce izlazi oko 11:30 sati prije podne i zalazi oko 3:30 sati poslije podne, dok 21. lipnja sunce zalazi oko ponoći a izlazi već u 3:00 sata poslije ponoći. Tijekom kasnog proljeća i ranog ljeta gotovo se i ne smrači. Što se transporta tiče, promet se uglavnom odvija zračnim i morskim putem, a kopneni promet uglavnom se odvija po jednoj glavnoj prometnici kroz otok. Željezničkog prometa uopće nema. Usprkos prometnoj izoliranosti, Island je država u samom svjetskom vrhu po broju priključaka na internet po glavi stanovnika.

Nadamo se da su Vam ove zanimljive informacije pobudile želju za odlaskom u ovu prelijepu europsku otočnu državu. Organizirani grupni polasci iz Hrvatske su 4.8. i 22.9. po cijeni već od 8 090 kn. Detaljnije informacije i rezervacije možete vidjeti OVDJE

jeftinoputovati.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *