LAVOV U UKRAJINI, GRAD KOJI TREBA VIDJETI

objavio 26/09/2010

Ukoliko vam je dosta klasične ponude hrvatskih turističkih agencija preporučamo individualno putovanje do Lavova, grada u zapadnoj Ukrajini. Do Lavova se stiže relativno lako. U Zagrebu kupite povratnu kartu vlakom za Budimpeštu (cca 220 kuna). U Budimpešti sjedate na vlak za Moskvu te se iskrcate u Lavovu (cijena povratne karte je cca 60 eura). Putuje se obavezno u spavaćim kolima. Prije toga treba doći do vize, a ona se dobiva ako se rezervira hotel u Ukrajini pa vam isti pošalje potvrdu, a onda u ambasadi u Zagrebu dobijete vizu za cca 35 eura. S ovim može biti malo problema ako se ide izvan nekog aranžmana, no ako izaberete dobar hotel/hostel, potvrda stiže vrlo brzo.

Ukoliko niste upoznati sa ovim ukrajinskim gradom ukratko ćemo Vam ga predstaviti. Lavov, grad u zapadnoj Ukrajini, u regiji Galiciji, s više od 735.000 žitelja. Svakodnevno na posao i školovanje u grad stiže još dodatnih 200.000 ljudi.Leži na rijeci Poltvi, na oko 80 km od poljske granice. Administrativno je središte Lavovske oblasti. Prvi pisani spomen datira iz 1256. godine. Utemeljio ga je ukrajinski kralj Danilo Romanovič Galickij nazvavši ga u čast prema svome sinu i također ukrajinskom kralju Levu Daniloviču. Lavov zauzima prvo mjesto u Ukrajini po broju očuvanih kulturno-povijesnih spomenika. Svojom ljepotom, spomenicima i širokom lepezom stilova gradnje ne ističe se samo među ukrajinskim gradovima, već i među prestižnim gradovima središnje i istočne Europe. Povjesna jezgra grada, od 1998. je unesena na UNESCOv popis svjetske kulturne baštine. U samom središtu grada nalazi se veliki broj spomenika kulture koji datiraju iz razdoblja od 16. do 17. stoljeća. Mnogi europski povjesničari grad Lavov smatraju muzejom na otvorenom prostoru.

Lavov je prelijep grad, čak i u zimskim hladnim mjesecima, miks različitih arhitektonskih stilova, bajkovit, što jedino mogu narušiti trošne fasade, ružni busevi i tramvaji. Lavov je poznat i po svojim starim kavanama, smještenima u očuvanim zgradama  austro-ugarskih vremena. U njima je svjetlo prigušeno, namještaj pomalo rustikalan, atmosfera boemska, muzika – francuska. Kafići, restorani, kavane, dućani, sve je puno jeftinije nego kod nas.

jeftinoputovati.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *