KRALJEVSKI MADRID, ČARTER IZ ZAGREBA VEĆ OD 2390 KN + TAKSE

objavio 28/05/2013

MADRIDMadrid je grad koji će Vas očarati svojom atmosferom, širinom, živošću života na ulicama. Šećući gradom osjećate taj ponos i važnost njegovih stanovnika da dijele isti prostor kao i španjolska kraljevska obitelj pa često imate osjećaj da se tamo osjećate jednako važno kao kad prošećete njujorškim Times Squarom. Možda nije najbolja usporedba – ali vizure Madrida odaju takav dojam – možda i zato što je grad smješten na 600 metara nadmorske visine. Elegantnu metropolu s velebnim zdanjima smatraju jednim od najdinamičnijih i najljepših glavnih gradova u Europi.

Ono što nikako ne smijete  propustiti u Madridu su dva muzeja: čuveni PRADO koji sadrži jednu od najelitnijih postavki umjetničkih dijela na svijetu, s djelima španjolskih slikar: Goya, El Greco, Velazquez,  Murillo, a flamanska škola zastupljena je kroz slike Rubensa i fantazmagorične scene Hieronymus Boscha. Centro de Arte Reina Sofia posvećen je španjolskoj umjetnosti 20. stoljeća. Počasno mjesto zauzima Picassovo platno posvećeno građanskom ratu – Guernica. Dalí, Miró i Juan Gris su samo neki od umjetnika čija djela se ovdje čuvaju. U parku El Retiro možete predahnuti u nekom od lijepo uređenih kafića, na glavnoj tržnici El Rastro će vas oduševiti šarenilo ljudi, voća, povrća, suvenira. Oslikani stropovi nekadašnje kraljevske rezidencije Palacio Real odišu raskošju i bogatstvom, a religijske motive možete pronaći u Real Ermita de San Antonio de la Florida, madridskoj „Sikstinskoj kapeli“, gdje je sahranjen Goya. U neposrednoj blizini Prada je Park Retiro – izvanredna kombinacija francuske i engleske vrtne arhitekture s prekrasnim jezerom u sredini parka.

 

Kad ste na tom malom – velikom trgu Plaza Mayor – iako su se tu u prošlosti održavala suđenja i smaknuća koje je provodila inkvizicija, borbe s bikovima i kazališne predstave, koji je nekako okružen zgradama i palačama, daje dojam utočišta za sve koji na njega kroče imate osjećaj pripadnosti Madridu i nekako se predate toplini grada. Niz kafića i restorana živi gotovo do ranih jutarnjih sati – a u nacionalnim „pršutarnicama“ koje imaju tako zanimljivo ime „Museo de jamon“ (muzej šunke) – neumorno se režu šnite i šnite te slasne španjolske đakonije uz koju tako dobro pristaje „Rioja“ – vino najveće i najpoznatije vinske pokrajine. Iako je flamenco vatreni ples Andaluzije –i plesače ponajbolje plesačice možete sresti baš u madridskim „flamenco – kazalištima“ u kojima sve pršti od vatrenih južnjačkih ritmova. Zbog burnog noćnog života grad se budi kasnije nego što ste navikli – pa se nerijetko trgovine „lijeno“ otvaraju tek iza 10 sati ujutro.

 

Uostalom, provjerite i sami! Kompas.hr (www.kompas.hr) 20.6. (4 dana) ima poseban zrakoplov iz Zagreba za Madrid, cijena po osobi već od 2.390 kn po osobi + 490 kn takse, a program koji se nudi na najbolji će vam način dočarati grad ako ste u njemu po prvi puta. Ako ste već u Madridu bili – neće vas biti potrebno nagovarati….

 

http://www.kompas.hr/hr/Putovanja/Madrid-charter.aspx?tabId=itinerer

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *