KORISNE WEB STRANICE ZA PUTOVANJA

objavio 29/11/2010
Bilo da vas zanima country, dizajn, neobični, mondeni ili pak neki tradicionalniji hotel, sve se najbrže može proučiti na internetu, ali ako ste globalni nomad koji će krenuti na put već ovih dana, možda ne bi bilo loše zapitati se koji su najtraženiji web sajtovi za odabir takvih mjesta po svijetu. Jednu zanimljivu selekciju u kojoj se može naći ponešto za svakoga napravio je britanski dnevni list The Independent, a za što bolju i informiraniju odluku o nekom klasičnijem ili možda eksperimentalnijem putovanju u svom web izdanju predstavio oko 50 specijaliziranih sajtova.
Informacijama bogati, luksuzno uređeni, ali i oni portali kod kojih se prije može govoriti o trijumfu funkcije nad formom, nisu nam odluku o tome kojih pet među njima preporučiti učinili baš lakom, no nadamo se da će vam sljedećih pet dati inspiraciju za neko stvarno ili virtualno putovanje.
Ono se, sigurni smo, neće svoditi samo na traženje najpovoljnije karte ili najbolje hotelske sobe, već vam dati i ‘added value’ za novac, a ako sve krene u pravom smjeru, možda i pretvoriti iskustvo putovanja u uzbudljivu avanturu.
Usred zime u toplije krajeve
Niste se ovo ljeto dovoljno sunčali? Rastužite se svaki put kada vidite da vaša omiljena ljetna haljina visi sama u ormaru?
Želite još sladoleda i roštilja?
Onda otputujte na destinaciju gdje ljeto tek počinje – u južnu hemisferu. Bukirate li jedan od hotela u ponudi na portalu designhotels.com, shvatit ćete da je i sada jako dobro vrijeme za uživanje u ljetnim temperaturama, a rezervaciju u jednom od mnogih ‘design’ hotela u Africi, Sjevernoj ili Južnoj Americi, Karibima, Europi ili Oceaniji možete napraviti i telefonski, bez plaćanja pristojbe, 24 sata dnevno. Svi hoteli koji su dio lanca Design Hotels nude i posebni Roadtrip Package – dnevne ture u kojima se mogu upoznati highlighti lokalnog dizajna, kulture, gastronomije i krajolika kroz ‘domaće’ oči. Članovi cluba designhotels.com imaju 50 posto popusta na sve ponude.
Odsjednite kod nepoznatih prijatelja
Sad već kultni sajt koji spaja friendly osobe, odnosno putnike na niskom budžetu s domaćinima koji su im voljni ponuditi smještaj možda ne treba posebno predstavljati. Učlanjenje je besplatno, a sajt sadrži korak po korak objašnjena kako ‘hostati’ putnike, kako surfati po tuđem kauču, kako upoznati članove couchsurfing zajednice, kako primijeniti sigurnosne mjere, ili, što može biti dosta relevantno, kako pročitati nečiji profil, odnosno, prikupiti informacije koju su potrebne da odaberete koga želite upoznati. Ako je vjerovati statistikima koje su objavljene na sajtu koji funkcionira po principu izgradnje kruga povjerenja, danas ima oko milijun ljudi svugdje u svijetu koji se nikada ne bi sreli da se nisu odlučili isprobati formulu couchsurfinga, na taj način razmjenjivati kulturna iskustva i testirati granice vlastite gostoljubivosti.
Facebook za svjetske putnike
Najveća svjetska putna i lifestyle on-line zajednica s oko 15 milijuna članova. Što biste voljeli raditi? Jahati na konju po plaži u Portugalu? Ulogirajte se u Wayn pa pročitajte što je netko napisao o tom iskustvu. Wayn spaja ljude ovisno o tome što bi htjeli raditi, što su radili u prošlosti, omogućava vam da doznate tko će od vaših prijatelja najprije biti u posjetu vašem gradu… U ‘testimoniale’ korisnika sajta ubrajaju se kako priče o putovanjima, tako i o pronalasku novog posla, ali i savršenog partnera… Ukratko, Facebook svjetske zajednice putnika.
Tražite hostel? Ovdje ćete ga pronaći
Jedan od najpotpunijih on-line direktorija hostela na svijetu (predstavljeno ih je 31.859, a dobro je zastupljena i Hrvatska) s preglednim informacijama o svakom objektu, koji uključuju mape i upute kako pronaći, opis smještaja, što je uključeno u cijenu, ocjene posljednjih korisnika usluge, cijenu… Sadrži i ponude putnog osiguranja, putnih sim kartica, vodiča, letova, itd. Sadrži i pregled svega što se može raditi besplatno u nekoj od svjetskih metropola, aktualnih sportskih događaja, festivala, geoloških čuda svijeta ili gdje naći savršeno mjesto za ‘čokoholičnu’ posjetu…
Zanimljivi tečajevi na godišnjem odmoru
Sajt je sinonim za inspiracijske tečajeve u preko 30 zemalja svijeta. Joga, fotografija, kuhanje, surfanje, učenje francuskog, slikanje, singles, sportski odmor, joga kombinirana s pilatesom, meditacijom, detoxom, joga i tečaj španjolskog, joga i fotografija… ukratko, ponuda obuhvaća oko 1000 različitih tečajeva u koje je uključeno praktički sve – osim putnih paketa i tura. Tečajevi su priznati od struke i akreditirani pri nadležnim ustanovama. Za besplatnu registraciju je potrebno kliknuti na link ‘registration’ tijekom bukiranja, i unijeti e-mail adresu. Aktivnosti je moguće birati i ovisno o vašem budžetu, a donja granica je 100 britanskih funti.

(jutarnji list)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar