KOLIKO VAM JE NOVACA POTREBNO OVISNO O DESTINACIJI?

objavio 25/09/2011

Odlučili ste se otisnuti iz matične zemlje i razgledati svijet. Naravno, takav pothvat  iziskuje određenu svotu novaca. Kad osmišljavate budžet za putovanje bitno je u obzir uzeti standard te zemlje te prema tom krojiti svoje dnevne troškove. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći ma gdje bili.

Zapadna Europa

Posjet zemljama Zapadne Europe nikako nije jeftin – posebice ako vas put nanese u Skandinaviju ili pak Veliku Britaniju. Nešto jeftinije ćete proći u Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji. Naime, cijena hostela na zapadu je oko 20 eura po noći, kojekakav ukusni zalogajčić nećete naći ispod 5 eura. Uz dodatne sadržaje spavanje i hranu – 50 eura po danu je budžet za zapadne zemlje.

Istočna Europa

Kod naših istočnih susjeda je naravno jeftinije nego zapadu. Cijene su više-manje kao i kod nas, ili čak i niže. Veći turistički gradovi poput Praga, Budimpešte i Sofije su nešto skuplji, ali smještaj možete pronaći i po cijeni od 10 eura. Za 2 do 3 eura se možete najesti, a naravno uz poneke zanimljivosti i ispijanja kave – dnevni potreban budžet je oko 25 eura.

Sjeverna Amerika

Ovisno u kojem dijelu SAD-a odsjedate ovisi i vaš budžet. Ako ćete smještaj tražiti u New Yorku, Los Angelesu, Bostonu ili pak San Franciscu on će biti skuplji nego u nekim ruralnim dijelovima. Ipak, bitno je znati kako u SAD-u baš i nema hostela nego možda blizu kakvog nacionalnog parka. Jeftiniji, a prikladan smještaj možete pronaći u motelima – oko 25 eura je noćHrana nije skupa, posebice ako iskušavate nacionalne kuhinje – oko 3 eura. Ipak, ako se želite provesti, piće je u većim američkim gradovima oko 5 eura. Za one željne shoppinga – bitno je napomenuti kako na rasprodajama u SAD-u cijene znaju biti izrazit niske. Ipak, budžet potreban za dnevni boravak u SAD-u je oko 45 eura. Slična situacije je i u Kanadi – osim što možete odsjedati u hostelima po cijeni od 20 eura.

Srednja Amerika

Osim država poput Costa Rice i Belizea koje imaju više standard, većina Srednje Amerike je izrazito jeftina. U Costa Rici i Belizeu je smještaj između 20 i 25 eura (ukupni budžet 40 eura), a u ostalim državama oko 5 eura. Na dan biste tamo mogli potrošiti 15 eura. Putovanje po zemljama Srednje Amerike je također jeftino.

Južna Amerika

U Južnoj Americi cijene izrazito variraju – od 5 eura za smještaj do 20 eura. Naravno, u većim gradovima poput Rio de Janeira, Santiaga i Buenos Airesa sve će vas više koštati. Ipak, hrana je jeftina, – od 2 do 5 eura možete se fino najesti. Putovati možete taksijem – cijene se kreću od 1 do 3 eura. Najskuplji su muzeji i kojekakve atrakcije – oko 7 eura. Dnevni budžet u zemljama Južne Amerike kreće se oko 20 eura.

Istočna Azija

Troškovi naravno ovise o zemlji u koju ste stigli. Primjerice noćenje u Japanu je hostel 25 eura, u Kini 10 eura, na Thailandu gostinjsku sobu možete iznajmiti za 3 eura, a slična situacija je na Tajvanu. Najskuplja zemlja Istočne Azije je Singapur. Ako se mislite hraniti samo rezancima, nije skupo, dok je prijevoz više nego skup. Budžet naravno, ovisi o zemlji u koju idete – od 15 do 50 eura.

Afrika

Cijene noćenja u afričkom hostelu je oko 25 eura, dok kampirati na zaštićenim mjestima možete za 10 eura. Hrana je jeftina – za 1,5 eura možete fino jesti u restoranu. Putovanje po kontinentu je skuplje, dok ulazak u kakav rezervat i nacionalni park košta 70 – što se naravno i isplati. Za Afriku, bez nekih većih turističkih eskapada potrebno vam je oko 40 eura.

Izvor: She.hr

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *