KAZNA 300 KUNA AKO NEMATE STANDARDNU AUTO-OZNAKU DRŽAVE

objavio 03/08/2010

Oznaku države propisuje Bečka konvencija o cestovnom prometu iz godine 1968.

Po toj konvenciji, a koje je potpisnik i Hrvatska, svako vozilo u međunarodnom prometu, na zadnjem dijelu, pored svoje registarske pločice mora imati i oznaku države, u kojoj je registrirano.

Oznaka države mora biti vidljiva sa stražnje strane vozila. A ako s vozilom vučete prikolicu, i prikolica, uz svoju registarsku pločicu, mora imati oznaku države.

Veličina bijele elipse s crnim obrubom i crnim slovima, po Bečkoj konvenciji za dvoslovne oznake, mora biti, najmanje, 17,5 x 11,5 cm. Crte slova i brojki moraju biti najmanje 8 cm visoke, a široke 1 cm.

Oznaka nije valjana ako su na njoj ispisani bilo kakvi drugi znaci, reklame i slično.

Za troslovne oznake (kao što je SLO) najmanje dimenzije su 24 cm x 14,5 cm. Iako se, prešutno, prihvaća i veličina koja odgovara dvoslovnim oznakama.

Vozači automobila s naljepnicama koje su izrazito manjih dimenzija pri prelasku granice mogu imati teškoće. A po našem zakonu, za neimanje naljepnice pri prelasku državne granice, kazne su 300 kuna.

Vozila iz EU, iako u registarskoj tablici imaju uključenu oznaku države i u sve države EU lako putuju bez dodatne oznake, naljepnicu s oznakom svoje države obvezatno moraju imati za putovanja kroz države izvan EU, pa tako i u Hrvatskoj.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *