KAKO JEFTINO PUTOVATI U BRATISLAVU?

objavio 13/11/2013

Bratislava, glavni je i najveći grad Slovačke i sjedište Bratislavske pokrajine. Udaljena je samo 60 km od Beča, a prije Prvog svjetskog rata njegovo je predgrađe bilo povezano s Bratislavom električnim tramvajem. S obzirom na međusobnu udaljenost, Beč i Bratislava su najbliži glavni gradovi u Europi. Granice grada gotovo dosežu državne granice s Austrijom (4 km) i Mađarskom (13 km). Na istočnoj obali Dunava nalazi se znamenita povijesna jezgra, a na zapadnoj se smjestio moderni dio grada. Nekada poznat kao njemački Pressburg, mađarski Pozsony ili hrvatski Požun oduvijek je bio jedno od kulturnih središta Srednje Europe. Kao središte višestoljetne povijesti bio je raskrižje brojnih kultura i trgovinskih putova. Danas je najvažnije industrijsko i kulturno središte Slovačke. Kao središte višestoljetne kulture Bratislava obiluje brojnim kulturno povijesnim građevinama koje su većinom smještene u starom dijelu grada koje je glavno mjesto bogatih kulturnih događanja tijekom cijele godine. Ljubitelji pivnica, boemskog života i kafića u Bratislavi nemaju razlog za brigu. Ima ih na svakom koraku, a može se dobro pojesti i popiti za 10 eura.

Kako jeftino putovati u Bratislavu?

Provedite nezaboravni vikend u Bratislavi  po jako povoljnim cijenama ako se odlučite za putovanje vlakomVlak iz Zagreba za Bratislavu vozi svakodnevno (presjedanje u Beču). Vozni red i specijalne cijene putovanja vlakom Zagreb-Bratislava pogledajte  ispod:

Zagreb Gl. Kol.              07:25                   Bratislava hl.st.             13:46
Wien Meidling               13:59                  Wien Sued (Ostb)           14:57

Wien Sued (Ostb)         15:20                    Wien Meidling               16:02
Bratislava hl.st.             16:32                    Zagreb Gl. Kol.              22:37

CIJENA POVRATNE ŽELJEZNIČKE KARTE 64,10* EURA PO OSOBI + REZERVACIJE.
Djeca do 15 godina 50% popusta.
*Cijena željezničke karte vrijedi samo ako dvije osobe putuju zajedno. Rezervacije karata po ovim cijenama možete napraviti na internetskoj stranici www.kartezavlak.hr

Ne postoji direktna autobusna linija na relaciji Zagreb – Bratislava. Možete putovati autobusom do Beča koji je udaljen 64 km od Bratislave. Do Beča postoje  svakodnevne autobusne linije s kolodvora u Zagrebu (Croatia Bus, Panoramabus/Blaguss Reisen, Autobusni prome/Austro Bus). Cijena povratne autobusne karte na relaciji Zagreb – Beč je oko 400 kn. Iz Beča do Bratislave ćete platiti 12 eura povratnu autobusnu kartu uz Eurolines. Red vožnje možete pogledati ovdje.

Ukoliko ne želite putovati vlakom ili busom treća  opcija je let zrakoplovom. Iz Zagreba nema direktnog leta za Bratislavu, jedina opcija je uz presjedanje (Croatia Airlines/Lufthansa/Austrian Airlines). Avionska karta za Bratislavu je u prosjeku 1500-2500 kn.

Svakako si na vrijeme rezervirajte smještaj za što Vam preporučamo servis koji uspoređuje sve booking online agencije i pronalazi najbolju ponudu. Ponudu povoljnih hotela u Bratislavi možete pogledati ovdje već od 99 kn/dan.

Posjetiti Bratislavu organizirano u agencijskom aranžmanu ekonomski je najisplativija opcija. Trodnevni aranžmani uključuju prijevoz autobusom Zagreb-Bratislava-Zagreb i smjestaj u hotelima četiri zvjezdice, te uglavnom posjetu Beča i Budimpešte. Prosječna cijena takvih aranžmana je od 790 – 1000 kn. Provjerite da li  postoji putovanje u Bratislavu za koje možete koristiti popuste kao naši fanovi. Ukoliko nema polazaka uz popust, provjerite organizirane polaske za Bratislavu  ovdje.

Znamenitosti

Bratislavom dominira Bratislavský hrad. Stari dvorac nalazi se 100 metara iznad Dunava i svojom pojavom, osobito noću, podsjeća na dvorac iz bajki nekih prošlih vremena.

Stari dio grada nije velik, pa se lako i brzo obiđe. 51 metar visok Mihaelov toranj(Michalská brána) jedina je očuvana promatračnica iz gradskog obrambenog sustava, a današnji izgled obilježava kip sv. Mihaela u borbi protiv zmaja.

Glavni trg (Hlavné námestie), nalazi se svega par minuta hoda od Bráne, a krasi gaRolandova fontana (poznata i kao Maksimilijanova fontana), za koju legenda kaže da se kip na njenom vrhu u večeri sa Stare na Novu Godinu okrene na suprotnu stranu, kako bi pozdravio ‘stare junake koji su u prošlosti branili grad’. Ovdje se u zimskom razdoblju održava i Božićni sajam, ispred zgrade Stare vijećnice (Stará radnica), koji kao i svi takvi sajmovi u srednjoj Europi ima prepoznatljivi ‘štih’, a u samoj Vijećnici se nalazi i najstariji slovački muzej.

Slovačko narodno kazalište ili Slovenské národné divaldo neobarokna je zgrada koja se nalazi na Hviezdoslavom trgu. Zgradu su konstruirali arhitekti Ferdinand Fellner i Hermann Helmer koji su odgovorni i za zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Rijeci. Njihov neorenesansni stil gradnje bio je velika promjena nakon klasičnog stila kojim su do tada bila građena kazališta. Danas se ovdje nalazi Slovačka opera i Nacionalni balet. Ispred kazališta se nalazi Ganimedova fontana koja prikazuje otmicu Ganimeda i njegov odlazak na Olimp.

Bratislava je danas poznata po velikom broju neobičnih i zanimljivih spomenika. Najpoznatiji je Čumil, no tu su i Schöner Náci, Paparazzo te mnogi drugi.

Shopping & klopa

Shopping: Kameni trg (Kamenné námestie), trgovački centri Aupark (www.aupark.sk) i Polus (www.poluscitycenter.sk), a suveniri na glavnom gradskom trgu (Hlavné námestie)

Centar grada je prepun pubova, pivnica, restorana i trgovina. Bratislava je dosta jeftinija od Zagreba po pitanju klope. U jednom prosječnom restoranu za 50ak kuna se možeš obilato najesti i napiti.

Javni prijevoz

Na cestama postoje tramvaji, šinobusi, autobusi i nema podzemne željeznice. Javni prijevoz je  0,70 eur u jednom pravcu i doista je jeftin. Uvijek su tu i jeftini taksiji koji vas za svega par eure dovoze do bilo kamo po gradu. Također postoji i turistička karta za javni prijevoz: 24-satna turistička karta košta 4,50 eura, 48-satna je 8,30 eura, a trodnevna je 10 eura.

Bratislava city card

Možete uzeti karticu na jedan, dva ili tri dana – cijene su 10 eura jednodneva, dvodnevna 12 eura, a trodnevna 15 eura. Uključuje popuste na muzeje, galerije, zološki vrt i javni prijevoz.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *