JEFTINE EUROPSKE METROPOLE

objavio 21/05/2013

sofijaVeć dugi niz godina internetski portal priceoftravel.com istražuje cijene putovanja po cijelom svijetu, te preporučuje destinacije koje nude najbolju vrijednost za novac. Nedavno je objavljen Index 2013 za backpackere u kojem je uspoređeno 47 europskih gradova, među kojima su odabrani oni najpovoljniji. Termin backpackeri odnosi se na putnike kojima je cilj vidjeti što više destinacija u kratkom vremenu, te preferiraju smještaj u hostelima ili hotelima s manjim brojem zvjezdica. Očekivano, najjeftinije su istočnoeuropske prijestolnice, a među najjeftinijim destinacijama našla se i hrvatska metropola.

1. Bukurešt, Rumunjska

Indeks uzima u obzir, između ostalog, noćenje u hostelu i dvije vožnje javnim prijevozom. Po njihovoj računici Bukurešt je najjeftiniji europski grad, čija cijena iznosi samo 23,38 dolara po danu.

2. Sofia, Bugarska

U cijenu indeksa uključena su i tri obroka dnevno, a ona iznosi 24,43 dolara dnevno. Za Sofiju navode da ima vrlo ugodno gradsko središte te ljubazne domaćine.

3. Krakov, Poljska

Dnevna cijena je 25,06 dolara, a posjet drugom najvećem gradu Poljske smatra se najisplativijim europskim putovanjem. Posjetite Krakov što prije jer će se cijene uskoro narasti, baš kao što se dogodilo u Pragu i Budimpešti.

4. Sarajevo, BiH

U cijenu indeksa uključena su i tri lokalna piva, a za uživanciju na ovom području nije vam potrebno mnogo novca – 25,74 dolara. Sarajevo se kao grad trudi postati pravo europsko turističko središte, i na dobrom je putu. Jednom kad dođete tamo, uvijek ćete se željeti vratiti.

5. Kijev, Ukrajina

Sve što vam treba za uživanje u ovom gradu jest 26 dolara. Iako Kijev nije grad koji se često nađe na turističkim rutama, ne biste ga trebali propustiti. Možda vam mali problem može predstavljati njihovo neznanje engleskog, no vjerujemo da će se i to uskoro promijeniti.

6. Riga, Latvija

Odlučite li se za Rigu, dnevno ćete potrošiti oko 26 dolara. Hosteli im, kažu, odlično izgledaju.

7. Beograd, Srbija

Cijena dnevnog boravka u Beogradu je 27,59 dolara, no za to ćete moći uživati u vrhunskom noćnom životu, malim cijenama i dobroj klopi.

8. Budimpešta, Mađarska

Boravak u mađarskoj prijestolnici koštat će vas oko 31 dolara dnevno. Osim uživanja u brojnim znamenitostima, u okviru ovog budžeta možete se i okupati u toplicama.

9. Varšava, Poljska

Iako većina preferira Krakov kao prvu turističku destinaciju Poljske, Varšava ubrzano radi na privlačenju turista – za boravak u poljskoj prijestolnici trebat će vam 35,78 dolara dnevno.

10. Zagreb, Hrvatska

Naša metropola često se zaboravlja kad su u pitanju popularne turističke rute kroz Europu. S obzirom na poziciju, za Zagreb navode da je idealno ”odmorište” na putu do mora, a s obzirom na blizinu skupe Italije, još uvijek je prilično jeftin – budžet iznosi nešto manje od 39 dolara dnevno.

11. Bratislava, Slovačka

Pomislili biste da je ovaj grad zbog blizine Beča jako popularan kod turista, no varate se. Bratislava je još uvijek neotkriven turistički biser, no s obzirom na dnevni budžet od 40 dolara, možda i ne bi trebala biti.

danas.net.hr / I.La./abcnews.go.com/ priceoftravel.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *