JEDNOSTAVNIJA PUTOVANJA ŽELJEZNICOM

objavio 24/05/2011

Europska komisija je donijela uredbu koja bi trebala olakšati planiranje i kupnju karata u željezničkom prometu, što je sada, za razliku od zračnog prometa, gotovo neizvedivo. Prema novoj uredbi, rezervacija i prodaja karata trebale bi biti standardizirane, uz mogućnost razmjene informacija između željezničkih tvrtki i prodavača karata.

U budućnosti želimo osigurati da rezerviranje i kupnja karte za vlak od Barcelone do Bruxellesa ili od Berlina do Bratislave bude jednostavna kao kupnja zrakoplovne karte s presjedanjem, izjavio je povjerenik za promet Siim Kallas.

Sada se putnici u željezničkom prometu suočavaju s mnogo nacionalnih sustava za rezervaciju i kupnju karata koji su međusobno nekompatibilni, zbog čega je mnogo lakše planirati putovanje zrakoplovom nego željeznicom.

Povjernik Kallas najavio je da će iduće godine Komisija donijeti novu uredbu koja će od željezničkih operatera zahtijevati da standardiziraju svoje računalne sustave kako bi se olakšala razmjena podataka među njima, što će biti temelj za paneuropski sustav planiranja putovanja u željezničkom prometu.

To znači da bi putnici 2014. ili 2015. mogli na internetskim stranicama touroperatora tražiti najniže cijene i najbolje željezničke veze. Touropeatori danas nude pakete koji uključuju zračni prijevoz, hotelski smještaj i iznajmljivanje automobila, a uskoro bi to trebalo biti moguće i za prijevoz vlakom, prenosti Hina.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *