JAVNI PRIJEVOZ U RIMU I ROMA PASS

objavio 14/06/2010

Grad Rim ima jako dobar organizirani javni gradski prijevoz. Njime upravlja tvrtka ATAC a čine ga autobusi, tramvaji, trolejbusi, metro i nadzemna željeznica. Najraširenija je autobusna mreža koja se sastoji od čak 297 linija dok je tramvajskih tek šest. Autobusi i tramvaji voze od 05:30 do 24:00. Poslije ponoći prometuju 24 noćna autobusa koja pokrivaju 22 odredišta.
Ti noćni autobusi posebno su označeni slovom “N”.

Metro ima dvije linije, A i B, a do kraja 2012. trebala bi se uvesti i linija C (istok – sjeverozapad) na kojoj se već odavno radi. Također je već u planovima i linija D koja bi prometovala u smjeru sjever – jug. Linija B ili plava linija prometuje u smjeru sjeveroistok – jug, a otvorena je davne 1955.godine.
Linija A ili narančasta linija vozi u smjeru sjeverozapa – jugoistok, a ona je otvorena 1980. godine.
Ukupna trenutno dužina sustava metroa iznosi 38 km. Linija A i B sijeku se na kolodvoru Roma Termini. Rimski Metro je vrlo jednostavan za snalaženje, trebate sa sobom imati plan grada i metroa i nemate brige, nećete se nigdje izgubiti. Ističemo da Vas metro vas neće dovesti direktno na sva mjesta koja želite posjetiti, bit će naravno potrebno i malo zdravog pješačenja. Kliknite za više informacija.

Za one koji ne vole gužve u metrou ili autobusu nego više vole komfor postoji naravno i taxi usluga.
Službeni taksiji grada Rima su bijele ili žute boje tako da dobro pazite da ako već sjedate sjednete u neki od njih. Nema ih previše, tako da se nemojte iznenaditi budete li ih čekali dosta dugo.
Također, napominjemo da, ukoliko taksi naručujete telefonom, taksimetar se uključuje odmah nakon Vašeg poziva! Dakle, ako niste čeličnih živaca i dubljeg džepa taxi Vam ne preporučujemo.

U gradu Rimu postoji također i nadzemna željeznica. Ona ima oko 40 stanica.
Napominjemo da i za ovaj način prijevoza u Rimu vrijedi karta kao i za metro i ATAC. Vrlo je bitna činjenica je da je gradska željeznica direktno povezana s glavnim rimskim aerodromom Fiumicinom.

Spomenimo i činjenicu da grad Rim ima 3 zračne luke. Glavna od njih je međunoradna zračna luka Leonardo da Vinci, tj. Rim-Fiumicino, glavna talijanska zračna luka.
Civilna i vojna zračna luka Giovanni Battista Pastine ili Rim – Ciampino je zračna luka koju u pravilu koriste niskotarifne avio kompanije. Za slučaj da putujete u Rim privatnim zrakoplovom ili helikopterom onda ćete sletjeti u zračnu luku Rim – Urbe. Nekada je bila i četvrta, međutim, ona se danas više ne koristi te su je gradski oci Rima pretvorili u javni park.

NAPOMENA:

Posebno napominjemo da prijevozne karte obvezno kupite prije ulaska u neko od vozila gradskog javnog prijevoza jer je kazna ako vas uhvate bez karte poprilično paprena, 51 euro i to na licu mjesta.
Karte može kupiti na ATAC prodajnim mjestima, na kioscima ili automatima u metrou.
Postoji nekoliko vrsta karata pa je i o tome potrebno voditi računa.

* BIT ( cijena je 1 euro a vrijedi 75 minuta sa vožnju u bilo kojem smjeru).
* BIG (dnevna karta koja stoji 4 eura, vrijedi za sva prijevozna sredstva)
* BTI ( cijena 11 eura za 3 dana a vrijedi vam za sva prijevozna sredstva javnog prijevoza grada Rima tako da možete biti mirni i za 11 eura razgledavati Rim bez briga)

Postoje također i tjedne i mjesečne karte, ali BTI je ona koja možda najviše pogoduje turistima iz Hrvatske koji idu na putovanje u Rim autobusom pa ostanu 2-3 dana.

Međutim, želite li uštedjeti vrijeme i novac te vidjeti što je više moguće u Vašem kratkom izletu mi Vam preporučujemo slijedeće:

ROMA PASS

Roma Pass stoji 25 eura. Roma Pass je kartica koja vam omogućuje pravo na besplatan prijevoz, dva besplatna ulaza u muzeje ili druge rimske znamenitosti, a također omogućuje Vam i popust na ulaznice za brojne druge usluge. Roma Pass možete kupiti na aerodromu Fiumicino ili na info pultovima za turiste. Uz nju dobivate i plan grada Rima te plan metroa koji će vam umnogome olakšati obilazak samoga grada. Kartica vrijedi do ponoći trećeg dana od prvog korištenja, tj.poništenja. Toplo preporučujemo kupnju Roma Passa jer ćete s njom uštedjeti dragocjeno vrijeme i novac.

Želimo Vam sretan put i ugodan boravak u Rimu!

rimputovanje.blogspot.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *