IZLET U GRAZ ZA 100 KUNIĆA

objavio 05/09/2011

Ukoliko ste se poželjeli negdje otputovati a budžet Vam je jako skroman imamo rješenje. Odvojite 100 kn i imate osiguranu povratnu kartu do Graza – drugog po veličini austrijskog grada. Naime, iz Zagreba više puta tjedno (uglavnom četvrtkom, petkom i subotom a ponekad i utorkom i srijedom) voze shopping izletnički autobusi koji stižu u Graz u ranim jutarnjim satima. S obzirom da vam je u ovom slučaju budžet ograničen nećete se zaputiti u neki od mnogobrojnih shopping centara u okolici grada nego ćete ostati u samom centru Graza i uživati u promjeni sredine i novom putovanju.

To je grad u kojem se itekako ima što za vidjeti. Graz, smješten na rijeci Muri,  glavni je centar predivne Štajerske.  U njemu je jako vesela i multikulturalna atmosfera  s obzirom da u Grazu živi oko  50.000 studenata, od čega više od 80% čine stranci.  Bio je proglašen europskim glavnim gradom kulture za godinu 2003. Povijesno središte Graza je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi 1999. godine kao primjer skladnog suživota tipičnih građevina iz različitih povijesnih razdoblja i umjetničkih stilova. Od znamenitosti svakako vrijedi vidjeti:

  • Kunsthaus Graz (“Kuća umjetnosti”) je muzej moderne umjetnosti koji su dizajnirali Peter Cook i Colin Fournier, a nalazi se pored rijeke Mur.
  • Murinsel (“Otok na Muru”) je vještački otok od čelika s kafeom, otvorenim kazalištem i igralištem, koji je dizajnirao američki arhitekt Vito Acconci.
  • Bazilika Mariatrost iz 1724. godine je kasnobarokna crkva na istočnoj ivici grada.
  • Crkva Srca Isusova (Herz Jesu Kirche) iz 1887. god. je najveća crkva u Grazu koja ima 3. najviši toranj u Austriji u neogotičkom stilu (109 m).
  • Kalvarija na Göstingu s crkvom je procesijsko mjesto iz 17. stoljeća na sjeverozapadnoj ivici grada. U njegovoj blizini su ostaci dvorca (Ruine Gösting) s kojeg se pruža najbolji pogled na cijeli grad.
  • Bolnica LKH-Universitätsklinikum iz 1904.-12. godine je najveća bolnica u Grazu, ali i najveći secesijski kompleks u Austriji.
Povratak autobusa za Zagreb je u kasnim popodnevnim satima tako da stignete dosta toga vidjeti i odmoriti se. Agencije kod kojih možete kupiti karte za izlet u Grazu su sljedeće: croatia express, best travel, autoturist park.

jeftinoputovati.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *