ISTANBUL, 5 DANA ZRAKOPLOVOM OD 2195 KUNA + TAKSE

objavio 01/09/2012

Istanbul, jedini grad na svijetu koji se nalazi na dva kontinenta. Ipak, smatra se europskim gradom zato što se dvije trećine, uključujući i središte grada, nalaze na balkanskome odnosno europskom kopnu. Također, azijski dio grada znatno je mlađi i siromašniji što se svega tiče. Istanbul (Carigrad) se ubraja među najveće gradove u Europi i svijetu, a po važnosti za kulturu i povijest svrstava se u sam vrh poput Rima, Londona ili Pariza. Istanbul je prijestolnica triju velikih carstava – Rimskoga, Bizantskoga i Otomanskoga. Iako nije glavni grad, najveći je grad u Turskoj i njezino kulturno i gospodarsko središte. Ukoliko želite putovati u Istanbul zrakoplovom pogledajte ponudu putovanja ovdje. Ako Vas zanima putovanje autobusom ponudu pogledajte ovdje.

Znamenitosti i kultura

Istanbul je grad u kojemu se miješaju različite kulture i religije, pa ovdje možemo vidjeti mnogo povijesnih zdanja: džamija, crkava, sinagoga i palača.
Istanbulske znamenitosti teško je sve spomenuti a da nešto ne propustimo. To je grad koji vas vabi da mu se uvijek i iznova vraćate, a da vam svaki posjet bude jedinstven i drugačiji od prethodnoga. Obvezatno treba posjetiti sljedeće znamenitosti:

 • Aja Sofija (Hagia Sophia)
  Remek–djelo bizantskoga graditeljstva, bazilika pretvorena u džamiju, danas je muzej i svakako najveća atrakcija u Istanbulu. Iako mnoge građevine u ovom gradu djeluju impresivnije, ljepotu i važnost Aje Sofije spoznat ćete tek kad saznate nešto više o njoj i kad kročite u nju.
 • Plava džamija
  Plava džamija ili džamija sultana Ahmeta jedna je od najprepoznatljivijih i najljepših građevina Istanbula. Sagradio ju je poznati graditelj Mehmed-aga, koji je šokirao islamski svijet postavljanjem šest minareta oko džamije, što se protivi islamskim običajima. Naziv Plava džamija simbolično potječe od 21.043 plave pločice / crijepa na nižim zidovima džamije i na galeriji. Impresionira ljepotom, veličinom kao i značenjem te kulturnim i materijalnim bogatstvom koje se u njoj nalazi.
 • cisterna Bazilika (Yerebatan Sarnici)
  Jedna od ukupno 24 podzemne palače, takozvane cisterne. Te su cisterne tijekom stoljeća služile kao rezervoari za vodu, odakle su se vodom opskrbljivale velike carske palače, a ovdje je posrijedi Velika palača Justinijana I. U 6. stoljeću, u doba kad je vladala suša ili kad je grad bio pod opsadom, ta je cisterna imala svoju svrhu i ulogu. Otkrivena je slučajno, stoljeće nakon pada Konstantinopolisa, kad je neki francuski diplomat u njoj pecao ribe.
 • Hipodrom
  Na prostoru između Aja Sofije i Plave džamije nalazi se Hipodrom – najkrvavija bizantska arena koja je svojedobno mogla primiti i do 100.000 posjetitelja. Slava te arene počinje opadati nakon pada Konstantinopolisa kad je pod pljačkom križara nestala većina ukrasa i elemenata koji su je krasili. Ali, Hipodrom i danas impresionira posjetitelje. Ovdje se nalaze tri stupa / obeliska: Konstantinov stup, Serpentinov stup i Teodosijev obelisk, kao i fontana cara Vilima II., koja je sagrađena 1898. godine, prilikom njegova posjeta Istanbulu.
 • Sulejmanija
  Sulejmanija ili Mihrimah-džamija sagrađena oko 1550. godine i vrhunsko je djelo najvećega osmanskog graditelja Sinana, koju je sagradio u čast Sulejmana Veličanstvenog. U toj impresivnoj građevini velika su bogatstva i riznica, a u njoj se nalazi i knjižnica u kojoj se čuva više od 110.000 rukopisa.
 • Palača Topkapi
  Carski je to dvor iz kojega su vladali sultani Otomanskog Carstva od 15. do 19. stoljeća, a ovu palaču sagradio je sultan Mehmed II. Osvajač. U njoj se čuva impresivna kolekcija blaga i najveći dragi kamen smaragd na svijetu, kao i vrijedna kolekcija kristala, srebra i kineskog porculana. U toj palači osobito su zanimljivi harem, labirint intriga i centar svađa.
  Posjetitelji Topkapija mogu vidjeti i relikvije poput kosti ruke svetog Ivana Krstitelja kao i polomljeni zub, otisak stopala i pramen kose islamskog proroka Muhameda.Istanbulske su znamenitosti još i Bugarska crkva sv. Stefana (poznata i kao Bugarska željezna crkva), Galata kula (Galata saraj), Arapska džamija, Fatihova džamija, Carigradski bedemi, ulica Istiklal, Trg Taksim, zaljev Zlatni rog, olimpijski stadion Atatürk…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *