IPAK NIŠTA OD UKIDANJA VIZA ZA AMERIKU

objavio 07/03/2011

Unatoč velikim riječima o ukidanju viza, koje su se mogle čuti tijekom posjeta ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića Sjedinjenim Američkim Državama, od toga neće tako skoro biti ništa. Viša savjetnica za europska pitanja u Vijeću na nacionalnu sigurnost SAD-a Elizabeth Sherwood-Randall pohvalila je ministru Jandrokoviću napore koje Hrvatska čini u tom smjeru, ali malo će od toga konkretne koristi imati Hrvati željni putovanja u SAD bez viza.

Novu prepreku uveo je američki kongres koji je u srpnju prošle godine donio novi zakon u kojem je pooštrio kriterije koje određena zemlja mora ispuniti da bi bila uključena u Visa Waiver program kojim se regulira to pitanje u SAD-u.

To znači da sada postotak odbijenih zahtjeva za izdavanje viza ne smije biti viši od tri posto godišnje. Ako je viši zemlji tražiteljici neće biti odobreno ukidanje viza. Prije je ta granica bila postavljena na deset posto. Kod hrvatskih tražitelja azila se taj postotak već godinama kreće oko pet posto, što je 600 do 700 odbijenih zahtjeva godišnje. ‘Zbog toga se malo može napraviti, bez obzira na dobru volju američke i hrvatske strane’, kaže politolog i nekadašnji veleposlanik u SAD-u Ivan Grdešić.

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar