INNSBRUCK – GRAD U SRCU ALPA

objavio 17/01/2013

innsbruckSnažno utvrđena zdanja, sjaj iz prošlih vremena i avangarda pod strmim obroncima: u srcu Alpa smjestio se glavni grad pokrajine Tirol, koji spaja stare kamene građevine sa svježim sjajem današnjice.

Nijedna od neobičnih stijena koje se nalaze svuda uokolo nije imitacija. Baš kao što to nisu ni građevine koje se u dolini priljubljuju uz obalu rijeke Inn. Poseban čar stare gradske jezgre Innsbrucka krije se u tome što se ovdje i danas snažno osjeća duh srednjeg vijeka. Izdaleka se nazire odsjaj Zlatnog krova (Goldenes Dachl) koji je car Maksimilijan I. dao izgraditi iznad Herzog-Friedrich-Straße. Čini se kao da ovih 2.657 komada pozlaćene bakrene šindre ugrađene u raskošni kasnogotički erker još uvijek šire glasine o Maksimilijanovoj novčanoj stisci. No to ipak ne ometa vladarev vječni mir. Njegov je grob već odavno smješten u impozantnoj dvorskoj crkvi u Innsbrucku.

Innsbruck odiše poviješću i doista je vjeran svojem srednjovjekovnom nasljeđu. Ovo je grad koji je oduvijek imao osjećaj za vlastitu obranu, ali i za umjetnost, i umio je te dvije stvari povezati. Impozantna konstrukcija dvorca Ambras posjetitelje iznenađuje kasetiranim stropom, renesansnim djelima Tiziana te baroknih slikara Van Dycka i Diega Velázqueza. Oko gotičkog rezidencijalnog tornja Ottoburg, koji je zapravo dio insbruške gradske tvrđave, sada pulsira moderna poslovnost. Hofburg iz razdoblja oko 1460., s pripadajućim dvorskim kazalištem i perivojem, poprimio je svoj monumentalni izgled još u doba Marije Terezije: carica je Tirolcima ostavila u naslijeđe pravi biser bečkog rokokoa.

Uza sve to, vrijeme ipak nije stalo. Događanja kao što su Tanzsommer Innsbruck (Plesno ljeto u Innsbrucku), Innsbrucker Festwochen der Alten Musik (Festival stare glazbe u Innsbrucku), Internationales Film Festival Innsbruck(Međunarodni filmski festival u Innsbrucku) ili festival suvremene glazbe Klangspuren Schwaz daju impuls suvremenom životu. Arhitekt Dominique Perrault nedavno je za tirolski glavni grad osmislio modernu galeriju u vijećnici, a Zaha Hadid s impresivnom skakaonicom Berg-Isel-Schanze i novom žičarom stvorila je građevine koje su cijenjene daleko izvan granica ove pokrajine.

Vjerojatno najljepšu cjelinu predstavljaju planine koje poput štita okružuju ovaj grad. Vožnja Hungerburgbahnom i panoramski pogled iz restorana Seegrube na visini od 2000 metara na poseban način ističu da je Innsbruck usko povezan s alpskim planinskim svijetom. Dva puta, 1964. i 1976. godine, ovaj je grad bio domaćin Olimpijskih igara. Od staze pa sve do starog grada ovdje možete skijati ili pješačiti u krpljama, a na turnim skijama ili u ljetnim planinarskim čizmama istraživati okolna planinarska područja. Možda ćete se pritom odlučiti za alpski park Karwendel ili pak za planinarsku stazu Zirbenweg na Patscherkofelu.

Dodatne informacije:
www.innsbruck.info

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *