IDEALNE DESTINACIJE ZA JESEN

objavio 15/09/2012

U listopadu treba posjetiti Prag, jer tada možete preći Karlov most normalnim korakom, ne sudarajući se sa tisućama turista. Njemačke dvorce raštrkane po bavarskim dolinama i planinama interesantno je obići u jesen, kada se šume koje ih okružuju šarene u spektru od žute do crvene. A kupanje u slovenačkim termama na otvorenom je pravi izazov dok se okolo žute šume i bijele planinski vrhovi.

Prag – zlatni grad

Poslije Plišane revolucije 1989. godine, Češka je doživjela svoj turistički procvat. Prag, glavni grad sa oko milion i po stanovnika, godišnje posjeti više od četiri milijuna stranih turista, a posljednji podaci za ovu godinu pokazuju istu tendenciju, i pored globalne ekonomske krize.

POVEZANA AKTUALNA PUTOVANJA ZA PRAG

Ono što najviše privlači posjetitelje je izuzetna arhitektura, kojom su ispisana stoljeća razvoja grada, a koja je, uprkos svjetskim ratovima, ostala skoro netaknuta. Najinteresantnije praške znamenitosti smještene su u jezgru Starog garada, koji je u vrhuncu sezone (od travnja do listopada) neprohodan zbog navale turista. Domaće turističke agencije u svojim ponudama put u Prag kombinuju sa jednodnevnim posjetama Bratislavi ili Beču.

O Pragu treba znati:

– Ime Prag potiče od slovenske riječi “praga” (brod, plićak, gaz), koja se odnosi na porijeklo grada i njegov razvoj oko rijeke Vltave.
– Karlov most, kamena gotička konstrukcija, najpoznatiji je most na Vltavi. Sagrađen je 1357. godine po narudžbi kralja Karla IV. Na svakom kraju mosta, nalazi se toranj sa kojeg se može razgledati panorama grada, a barokni kipovi dodani su mu tek u 17. stoljeću.
– Astronomski sat se nalazi na južnom zidu Starog grada. Njegov brojčanik je sastavljen iz tri dijela: astronomski brojčanik koji prikazuje pozicije Sunca i Mjeseca, drugi dio je “put apostola”, koji pokazuje prolazak 12 apostola na svaki pun sat; posljednji, astronomski brojčanik se rotira, prikazujući svaki dan u godini na medaljonima sa zodijačkim znacima. Ovaj sat je ujedno i simbol Starog grada.
– Židovsko (Jozefovo) naselje dobilo je ime po kralju Jozefu II, čije su reforme poboljšale životne uvjete Židova. U ovom naselju, nalaze se ostaci starog židovskog geta, najstarije očuvano židosko groblje u Europi, sagrađeno 1478. godine.

Dvorci Bavarske

Njemački dvorci se toliko razlikuju među sobom, da im je jedino zajedničko to da su smješteni na teritoriju iste države. Posjeta svakom od njih vraća nas u vremena princeza i prinčeva, opakih plemića, zdanja opsjednutih zlim duhovima. Danas je većina njih pretvorena u hotele, restorane, muzeje i tržnice, čiji je osnovni proizvod za prodaju uzbudljivu povijest od Srednjeg vijeka do danas. Jedan od najposjećenijih je Linderhof, ekstravagantni dvorac čije je odaje Ludvig II pozlatio i preuredio u rokoko stilu.

Kada je ostvarenje fantazija u pitanju, zamak Neuschwanstein je nezaobilazan. Inspiriran njim, Walt Diseny je crtao domove princeza iz najpoznatijih bajki. Upravo ovaj dvorac se nalazi i na uvodnoj špici svakog Disneyjevog crtića i bio je ideja za izgradnju Disneylanda. Ludvig II je ovaj dvorac gradio u čast Wagneru, kao veliku pozornicu za izvođenje njegovih opera. Postoji izreka da bez Ludviga Wagner možda nikad ne bi postigao takav uspjeh, a bez Wagnera, Neuschwanstein ne bi nikada bio izgrađen.

Slovenija

Ako baš nemate mnogo slobodnih dana i želite potrošiti nešto manje novca za jesenski odmor, jedna od varijanti je odlazak u Sloveniju. Bledsko jezero u podnožju Alpa sa svojom tvrđavom ili Bohinj su za one koji žele pravi mir i opuštanje, a aktivnost traže u trčanju, šetnjama, biciklizmu i golfu.

Mnoge terme pružaju egzotiku drugačiju od one kakvu zamišljamo. Kupanje u otvorenom bazenu u listopadu i studenom, u vodi toliko toploj da od pare ne vidite ljude oko sebe, uobičajena je slika iz slovenskih termi.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *