I KAD PUTUJEŠ SAM NETKO PUTUJE U TVOM SMJERU

objavio 02/09/2010

U najvećim domaćim turističkim agencijama godišnje bude i po tristotinjak putnika koji u najrazličitije krajeve svijeta putuju bez društva.

Sve donedavno u domaćim turističkim agencijama samačka su putovanja brojili na prste, a posljednjih godina u najvećima od njih imaju ih i po dvjestotinjak, tristotinjak godišnje. I to za sve krajeve svijeta.

– Posljednji smo slučaj imali s putovanjem za Egipat. Na krstarenje Nilom željela je mlada žena bez društva, ali nije imala ništa protiv da joj mi nađemo družicu za spavanje. Putovanje je stajalo oko deset tisuća kuna, a za nju bi bilo dvije, tri tisuće kuna skuplje da nismo uspjeli naći gospođu s kojom je mogla dijeliti sobu. Samci na putovanju uistinu više nisu rijetkost, pa ni s ovakvim zahtjevima – kaže Ivan Pukšar, direktor agencije Kompas, čijih su oko dva posto putnika samci.

Bez natezanja i prepiranja

Za razliku od mnogih europskih zemalja, u nas još nema agencija koje su se probile prodajući specijalizirana putovanja za samce. Ali, oni koji se žele otisnuti u solo pustolovinu često i ne traže pomoć agencije. Zagrepčanin Franjo Tot, recimo, obišao je brojne zemlje u vlastitoj organizaciji i u društvu samo svoje naprtnjače.

– Tako putujem posljednjih deset godina. Prije sam išao s prijateljima, ali znate kako je to; jedan bi stao, drugi bi produžio, treći bi se odmarao. Katkad bismo se u tom natezanju i porječkali. Kad si sam, sve si sam određuješ, imaš svoj ritam i radiš ono što ti najviše odgovara – nabraja prednosti samačkih putovanja 38-godišnji Franjo koji je tako obišao Iran, Siriju, Egipat, Libanon, Armeniju, Gruziju…

A i kad si sam na putovanju, kaže, zapravo nikada nisi sam. Uvijek netko ide u istom smjeru i često se pojedini dijelovi putovanja prevale u društvu netom stečenom u hostelu i sl. Samci se sa samačkih putovanja tako često vrate bogatiji za nova prijateljstva. Lani je u Armeniji Franjo dio puta proveo s dvoje Belgijaca, a tako su se dobro slagali da su dogovorili novi susret. Proljetos je on bio njihov gost, a dogodine će im uzvratiti gostoprimstvo.

Nezgodno u bolesti

– Uoči prvog samačkog putovanja nisam bio posve miran. Bio je to Iran i brinulo me što se može dogoditi. Recimo, što ako se na putu razbolim? Tada je prošlo dobro, ali na jednom putovanju uistinu sam zaradio neku virozu i doista je neugodno ako si sam. To mi je zapravo i jedino ružno iskustvo – kaže Franjo.

Ove će godinu tu avanturu propustiti. Recesija i malo slobodnih dana, veli. Ali, općenito, broj samačkih putovanja i dalje raste. Rastao je i u proteklih godinu, dvije, kada su ostala putovanja stagnirala ili padala.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *