HVAR NA POPISU 10 NAJ OTOKA NA SVIJETU

objavio 13/10/2010

Putnici iz cijeloga svijeta sastavili su popis 10 najboljih otoka na svijetu, od prirodnih i divljih, pa do onih glamuroznih. Na njemu se našao i otok Hvar!
Nije bitno radi li se o glacijalnim ili tropskim otocima, o otocima s kilometarskim pješčanim plažama ili divljom obalom, ali putovanje na otoke, pogotovo one udaljenije, veći je izazov od kopnenih destinacija.

Upravo zbog toga jer su otoci mnogim putnicima u srcu, na stranici travelandleisure.com objavljen je popis 10 najboljih otoka na svijetu po ocjenama njihovih čitatelja i putnika.

Na 10. mjestu našao se Big Island, Havaji, koji je prošle godine bio na devetom mjestu. Sunčanje na crnim vulkanskim plažama, šetnja prašumom, ronjenje, Vulkanski nacionalni park… dovoljni su razlozi da što bolje istražite otok.

Maldivi su se našli na devetom mjestu ove godine, a prošle su bili na osmom. Maldivi su jedna ogromna zbirka otočića, ima ih ukupno 1.190, iako ih je naseljeno samo oko 200. Ovaj raj na zemlji s tirkiznim morem, predivnim lagunama i luksuznim smještajem oduševljava i one najizbirljivije.

Osmo mjesto ove je godine pripalo otoku Mauiju, dok je prošle godine bio na šestom mjestu. Ako žudite za jedinstvenim odmorom na tjedan dana, ovo je pravo mjesto za vas.

Sicilija se našla na sedmom mjestu i nova je na listi. Tradicionalna kuhinja, vina i pitoreskna primorska sela dovoljni su razlozi da se putnici odluče za ovaj otok i uvrste ga na popis najboljih.

Santorini je također novi na listi, a našao se na šestom mjestu. Jedan od najljepših grčkih otoka svoj današnji izgled može zahvaliti vulkanskoj erupciji. Hoteli su uglavnom smješteni na istočnoj strani otoka, u Kamariju, dok je na zapadnoj strani gradić Thira, na 300 metara visokoj litici i s veličanstvenim pogledom.

Naš Hvar našao se na petom mjestu i isto je novi na popisu. Za Hvar piše da je hit među džetseterima, te da se može pohvaliti aromatičnim poljima lavande, maslinama, borovom šumom, divljim plažama, čistim morem, a raj je i za vlasnike luksuznih jahta.

Iako se Bali, koji je prošle godine bio prvi, našao na četvrtom mjestu, i dalje je dragulj Indonezijskog arhipelaga i oduševit će vas. Otok gustih tropskih šuma, smaragdno-zelenih rižinih polja, bijelih plaža… privlači brojne turiste svake godine.

Novi na popisu su i grčki Cikladi. Santorini ima svoje obožavatelje, ali još više čitatelja i putnika oduševljeno je ostalim grčkim otocima, prirodnim krajolikom, netaknutim plažama, ribarskim gradićima i restoranima…

Otok Kauai (Havaji) popeo se na drugo mjesto. Najzeleniji je i najljepši havajski otok, pravi raj za ljubitelje prirode. Više od polovice otoka je zaštićeno područje, a očaravajućim ga čine planinski krajolik, slapovi, plaže… Veći dio otoka pristupačan je samo za hodanje i planinarenje.

I na prvom mjestu je otočje Galapagos! S drugog, prošlogodišnjeg mjesta otočje je skočilo na prvo. Svake godine privlači sve više amatera prirodoslovaca. Otočje se nalazi u Tihom oceanu, oko 1.000 km zapadno od obale Ekvadora i sastoji se od 13 velikih otoka, 17 manjih i više od 40 hridi, svi do jednog vulkanskog postanka. Godine 1959. 95 posto površine je proglašeno nacionalnim parkom.

(net.hr)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar