HRVATIMA OD 1. TRAVNJA POTREBNA VIZA ZA TURSKU

objavio 03/04/2013

TURSKA2Od 1. travnja 2013. godine hrvatski državljani moraju imati vizu za ulazak u Tursku, a viza se može ishoditi na graničnom prijelazu ili u diplomatsko-konzularnim uredima Republike Turske, priopćeno je iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Cijena vize iznosi 15 eura.

Isto tako od 1. travnja ove godine turski državljani (nositelji običnih putovnica) trebaju imati vizu za ulazak u Republiku Hrvatsku.

Hrvatska je obvezna, u procesu pristupanja Europskoj uniji, u potpunosti uskladiti svoj vizni sustav s viznim sustavom Europske unije najkasnije tri mjeseca prije datuma pristupanja. S obzirom na to da RH ulazi u punopravno članstvo Unije 1. srpnja, hrvatski vizni sustav mora biti potpuno usklađen najkasnije do 1. travnja 2013. To znači da će se za državljane Turske i Rusije, te ostalih država koje nisu članice EU-a, od toga dana primjenjivati klasični vizni režim.

Hrvatska Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o viznom sustavu koja stupa na snagu u ponedjeljak, 1. travnja. Tim je propisom obavljeno završno usklađivanje hrvatskog viznog sustava s viznim sustavom Europske unije.

Više informacija može se pronaći na http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/, a sva pitanja u vezi s hrvatskim viznim sustavom mogu se uputiti na e-mail adresu: vize@mvep.hr, navodi se u priopćenju.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *