GRADOVI KAO STVORENI ZA ISTRAŽIVANJE BICIKLOM

objavio 06/10/2010

Sve više ljudi shvaća da bicikl može biti puno korisniji od automobila. Vožnja biciklom je jeftinija, a u gradovima, gdje je gužva na cesti uobičajena pojava, čak i brža.

Osim što je vožnja biciklom ekološki prihvatljiva, bicikl je odličan i za zdravlje. A često je omiljeno prijevozno sredstvo za putnike koji na svoj način žele istražiti neku destinaciju.

Upravo zbog toga sve više gradova, među kojima su Beč i London, pružaju rent-a-bike usluge. U tim gradovima bicikl se može iznajmiti u jednom, a vratiti na drugom dijelu grada.

Zbog sve veće potražnje za ovim prijevoznim sredstvom donosimo top pet naj bicikl friendly gradova, prenosi tourism-review.com.

5. Montreal, Kanada

Montreal je nedavno uložio 134 miliona dolara kako bi obnovio stare te izgradio nove biciklističke staze. Dio plana je i povećati broj mjesta za parkiranje i zaključavanje bicikla. U gradu trenutno postoji 2.400 kilometara biciklističkih staza koje su građanima na raspolaganju. Montreal je također i prvi grad u Sjevernoj Americi koji je u programu urbane infrastrukture Bixi bike te na raspolaganju za turiste ima više od 5.000 bicikla i 400 stanica.

4. Curitiba, Brazil

Curitiba se smatra za jedan od najbolje planiranih gradova u svijetu. Nije ni čudo da je taj grad američki časopis Reader’s Digest proglasio i najboljim mjestom za živjeti u Brazilu. Brazilci su se opredijelili i za eko friendly goriva te alternativne metode prijevoza. A 2010. godine grad je dobio Globe Sustainable City Award. Biciklistička infrastruktura u Curitibi je vrlo dobra, a bicikli su zbog toga i vrlo popularni u lokalnoj zajednici.

Advent, Božić i Nova Godina – putovanja

3. Bogota, Kolumbija

Samo 13 posto stanovnika u Bogoti posjeduju automobile, tako da njihov grad ne treba posebne kampanje za promoviranje vožnje biciklom. Bicikl je u ovom gradu neophodan i nije ni čudo da je Bogota na ovoj listi.

2. Kopenhagen, Danska

Danski je krajolik poprilično ravan što ga čini idealnim za stanovnike, kao i turiste da koriste bicikl kao prijevozno sredstvo za odlazak na posao ili za istraživanje. Prema statistikama, 32 posto građana na posao redovito odlaze biciklom. Grad je više puta dobio priznanje kao jedna od zajednica s najboljim kvalitetama za život, nalazi se i na listama kao jedan od najekološkijih gradova na svijetu. Nije ni čudo da lokalne vlasti posjetiteljima nude najam bicikala besplatno.

1.Amsterdam, Nizozemska

I Nizozemska je poput Danske ravna zemlja što je čini kao stvorenom za vožnju bicikla, čak i za one koji nisu navikli na pedaliranje. Skoro 40 posto stanovnika kao prijevozno sredstvo koristi bicikl. Mještani, kao i turisti mogu iznajmiti bicikl za prihvatljivu cijenu. Mnogi posjetitelji se zbog toga i odluče za bicikl prilikom razgledavanja i upoznavanja grada, parkova i muzeja, prenosi Net.hr.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *