GDJE SE NAJBOLJE MOŽE JESTI NA CESTI?

objavio 08/11/2010


Želite li na putovanju isprobati autentičnu kuhinju, ne morate večerati u skupim i finim restoranima. Potrošite manje, a jedite kvalitetno i ukusno na uličnim štandovima ili u zalogajnicama
Pogledajte koji se gradovi, s obzirom na raznolikost i kvalitetu, s ponosom nazivaju prijestolnicama ulične prehrane. Sumnjate li da je hrana koju nude zdrava i u redu – samo slijedite lokalce i sigurno vam se ništa loše neće dogoditi.
Bangkok
Teško je pronaći trg ili pločnik u Bangkoku na kojem nema pokojeg štanda s lokalnim delicijama. Ulična hrana u tom je gradu način života, posebno tijekom noći, bez obzira na to volite li tjesteninu, meso ili vegetarijanska jela. Mogu se pronaći i štandovi s predivnim voćem, pa čak i slasticama. Najbolja mjesta za hranu su Kineska četvrt, tržnica Nang Loeng, ulice oko backpackerskog raja Khao San i četvrt Saochingcha u blizini gradske vijećnice. Za petnaestak kuna možete uživati u dva ili čak tri slijeda lokalnih specijaliteta.
Tel Aviv
Ulične zalogajnice izraelskog glavnog grada najbolje su mjesto za isprobavanje autentičnih vegetarijanskih delicija. Falafel se obično doživljava kao nacionalno izraelsko jelo, ali svakako morate probati i sabich, lepinju punjenu jajima i ukiseljenim povrćem. Otkrit ćete da je sva ulična hrana vrlo ukusna, kvalitetna i, naravno, košer. Uz vegetarijanske falafele koji s prilogom i lepinjom koštaju oko 20 kuna, nude se i veliki mesni sendviči shawarma nalik turskom kebabu po cijeni od oko 30 kuna, razna peciva, pite i kolači.
Istanbul
Uz već spomenuti kebab koji se peče na svakom uglu, istanbulske su ulice poznate po kruhu sa sezamom zvanom simit, pečenim krumpirima koji se jedu uz razne priloge i preljeve, ali i riblje sendviče balik ekmek čiji se miris širi obalom Bospora. Tu su još i nezaobilazne baklave koje će zadovoljiti i najgladnije sladokusce. Što se cijena tiče, one su nešto više u otmjenim naseljima kao što su Taksim, posebno na glavnoj ulici Istiklal Caddesi, dok se prema periferiji smanjuju. No, veliki kebab s gomilom priloga uglavnom ne stoji više od dvadesetak kuna.
Pariz
Osim u pariškim bistroima uz skupi obrok od tri slijeda, u francuskim specijalitetima možete uživati i na cesti. Ogladnite li tijekom dana, jedinstvene sendviče u baguettima pronaći ćete u Latinskoj četvrti oko bulevara Saint Michel, dok u četvrti Marais morate kušati falafele na Rue de Rosiers. Noću, pariški je zrak oplemenjen mirisom svježih palačinki, posebno u četvrti Montparnasse, Latinskoj četvrti i u blizini noćnih klubova. Palačinke s raznim namazima stoje oko 30 kuna, a baguetti s pršutom i sirom oko 40.
Mexico City
Flauta, taco, burito i tamale samo su neke od divota meksičke kuhinje koje se mogu kušati na svakom koraku ovog velegrada. Ako se bojite da meso nije dovoljno svježe, samo se bacite na povrće. Na kraju ostavite malo mjesta za tzv. fruterose i juguerose, prodavače svježeg tropskog voća i sokova cijeđenih na ulici. Ako ni zbog čega drugog, onda kako biste izbjegli vodu. Burito u uličnoj prodaji košta oko 10 kuna, a tacos više od upola manje.
Hong Kong
Ulični prodavači hrane nalaze se na gotovo svakom uglu u Hong Kongu. Rezanci (noodle), okruglice od ribe s curryjem, ljepljivi tofu, razne punjene okruglice od tijesta poznate kao ‘dim sum’ samo su neki od okusa koje ne smijete propustiti nađete li se u ovoj azijskoj metropoli. Uz štandove koji hranu pakiraju ‘za van’, postoje i oni sa stolicama kako rezance u umaku ne biste morali jesti s nogu. Inače, zdjela noodlesa s povrćem košta manje od 15 kuna.
Kuala Lumpur
Ono po čemu je Kuala Lumpur poseban grad, osim po velikom broju uličnih prodavaonica hrane, njegova je raznolikost. Ovdje se miješaju malezijska, indijska i muslimanska kuhinja. Specijaliteti su tako džem od kokosa, riža na bananinom listu s curryjem, satay ili marinirano meso na žaru posluženo s umacima, razne vrste rezanaca ili ramly burger u koji, uz uobičajene namirnice, idu jaja i umak worcestershire. Za kraj probajte ABC ili mrvljeni led pomiješan s orasima, želeom, sirupima i drugim dodacima. Osim ponude, i cijene su nevjerojatne, pa ramly burger stoji oko četiri kune.
Mumbai
Nađete li se u Mumbaiju, morate zastati na jednom od tisuća uličnih ‘restorana’, posebno ako volite slatko ili povrće. Među najpopularnije poslastice spadaju maleni popečci s povrćem i začinima pod imenom chaat te peciva poslužena s curryjem ili malim indijskim ‘faširancima’. Probajte i popularne pržene okruglice, povrtni pav bhaji ili vada pav te krumpire pržene u češnjaku. Cijene su više nego pristupačne, pa se dobar ‘vada pav’ (pržene okruglice u pecivu) mogu dobiti za sedam rupija iliti manje od jedne kune.
Singapur
Kao i sve drugo u ovom gradu, ulična hrana čista je i uredna te poslužena u velikom stilu. Glavna je razlika što je nećete nužno pronaći na ulici. Umjesto toga, ovu odličnu mješavinu malezijske, indijske i kineske kuhinje možete kušati u šoping centrima ili velikim trgovinama i poslovnim zgradama. Ako ništa drugo, možete biti sigurni da vam želučane tegobe neće pokvariti ostatak puta. Cijene nisu niske kao u Indiji, ali su primjerene, pa veliku porciju rezanaca s mariniranim mesom sa žara možete dobiti za 35 kuna po osobi.
Marakeš
U medini ili starom dijelu Marakeša mnoštvo je dućana. Ono što je glavni gradski trg danju, noću postaje open air festival ulične hrane, performera, zabavljača i krotitelja zmija. Osjećate li se avanturistički, možete kušati tradicionalnu ovčju glavu. Za konzervativnije, tu su riblji ražnjići, jela od patlidžana ili kus kusa. Noćna tržnica Jemaa el Fna, na primjer, nudi stotine marokanskih jela po povoljnim cijenama. Velika zdjelica juhe stoji oko pet, a povrtni složenac petnaestak kuna.
(tportal)

Želite li na putovanju isprobati autentičnu kuhinju, ne morate večerati u skupim i finim restoranima. Potrošite manje, a jedite kvalitetno i ukusno na uličnim štandovima ili u zalogajnicamaPogledajte koji se gradovi, s obzirom na raznolikost i kvalitetu, s ponosom nazivaju prijestolnicama ulične prehrane. Sumnjate li da je hrana koju nude zdrava i u redu – samo slijedite lokalce i sigurno vam se ništa loše neće dogoditi.
BangkokTeško je pronaći trg ili pločnik u Bangkoku na kojem nema pokojeg štanda s lokalnim delicijama. Ulična hrana u tom je gradu način života, posebno tijekom noći, bez obzira na to volite li tjesteninu, meso ili vegetarijanska jela. Mogu se pronaći i štandovi s predivnim voćem, pa čak i slasticama. Najbolja mjesta za hranu su Kineska četvrt, tržnica Nang Loeng, ulice oko backpackerskog raja Khao San i četvrt Saochingcha u blizini gradske vijećnice. Za petnaestak kuna možete uživati u dva ili čak tri slijeda lokalnih specijaliteta.
Tel AvivUlične zalogajnice izraelskog glavnog grada najbolje su mjesto za isprobavanje autentičnih vegetarijanskih delicija. Falafel se obično doživljava kao nacionalno izraelsko jelo, ali svakako morate probati i sabich, lepinju punjenu jajima i ukiseljenim povrćem. Otkrit ćete da je sva ulična hrana vrlo ukusna, kvalitetna i, naravno, košer. Uz vegetarijanske falafele koji s prilogom i lepinjom koštaju oko 20 kuna, nude se i veliki mesni sendviči shawarma nalik turskom kebabu po cijeni od oko 30 kuna, razna peciva, pite i kolači.
IstanbulUz već spomenuti kebab koji se peče na svakom uglu, istanbulske su ulice poznate po kruhu sa sezamom zvanom simit, pečenim krumpirima koji se jedu uz razne priloge i preljeve, ali i riblje sendviče balik ekmek čiji se miris širi obalom Bospora. Tu su još i nezaobilazne baklave koje će zadovoljiti i najgladnije sladokusce. Što se cijena tiče, one su nešto više u otmjenim naseljima kao što su Taksim, posebno na glavnoj ulici Istiklal Caddesi, dok se prema periferiji smanjuju. No, veliki kebab s gomilom priloga uglavnom ne stoji više od dvadesetak kuna.
ParizOsim u pariškim bistroima uz skupi obrok od tri slijeda, u francuskim specijalitetima možete uživati i na cesti. Ogladnite li tijekom dana, jedinstvene sendviče u baguettima pronaći ćete u Latinskoj četvrti oko bulevara Saint Michel, dok u četvrti Marais morate kušati falafele na Rue de Rosiers. Noću, pariški je zrak oplemenjen mirisom svježih palačinki, posebno u četvrti Montparnasse, Latinskoj četvrti i u blizini noćnih klubova. Palačinke s raznim namazima stoje oko 30 kuna, a baguetti s pršutom i sirom oko 40.
Mexico CityFlauta, taco, burito i tamale samo su neke od divota meksičke kuhinje koje se mogu kušati na svakom koraku ovog velegrada. Ako se bojite da meso nije dovoljno svježe, samo se bacite na povrće. Na kraju ostavite malo mjesta za tzv. fruterose i juguerose, prodavače svježeg tropskog voća i sokova cijeđenih na ulici. Ako ni zbog čega drugog, onda kako biste izbjegli vodu. Burito u uličnoj prodaji košta oko 10 kuna, a tacos više od upola manje.
Hong KongUlični prodavači hrane nalaze se na gotovo svakom uglu u Hong Kongu. Rezanci (noodle), okruglice od ribe s curryjem, ljepljivi tofu, razne punjene okruglice od tijesta poznate kao ‘dim sum’ samo su neki od okusa koje ne smijete propustiti nađete li se u ovoj azijskoj metropoli. Uz štandove koji hranu pakiraju ‘za van’, postoje i oni sa stolicama kako rezance u umaku ne biste morali jesti s nogu. Inače, zdjela noodlesa s povrćem košta manje od 15 kuna.
Kuala LumpurOno po čemu je Kuala Lumpur poseban grad, osim po velikom broju uličnih prodavaonica hrane, njegova je raznolikost. Ovdje se miješaju malezijska, indijska i muslimanska kuhinja. Specijaliteti su tako džem od kokosa, riža na bananinom listu s curryjem, satay ili marinirano meso na žaru posluženo s umacima, razne vrste rezanaca ili ramly burger u koji, uz uobičajene namirnice, idu jaja i umak worcestershire. Za kraj probajte ABC ili mrvljeni led pomiješan s orasima, želeom, sirupima i drugim dodacima. Osim ponude, i cijene su nevjerojatne, pa ramly burger stoji oko četiri kune.
MumbaiNađete li se u Mumbaiju, morate zastati na jednom od tisuća uličnih ‘restorana’, posebno ako volite slatko ili povrće. Među najpopularnije poslastice spadaju maleni popečci s povrćem i začinima pod imenom chaat te peciva poslužena s curryjem ili malim indijskim ‘faširancima’. Probajte i popularne pržene okruglice, povrtni pav bhaji ili vada pav te krumpire pržene u češnjaku. Cijene su više nego pristupačne, pa se dobar ‘vada pav’ (pržene okruglice u pecivu) mogu dobiti za sedam rupija iliti manje od jedne kune.
SingapurKao i sve drugo u ovom gradu, ulična hrana čista je i uredna te poslužena u velikom stilu. Glavna je razlika što je nećete nužno pronaći na ulici. Umjesto toga, ovu odličnu mješavinu malezijske, indijske i kineske kuhinje možete kušati u šoping centrima ili velikim trgovinama i poslovnim zgradama. Ako ništa drugo, možete biti sigurni da vam želučane tegobe neće pokvariti ostatak puta. Cijene nisu niske kao u Indiji, ali su primjerene, pa veliku porciju rezanaca s mariniranim mesom sa žara možete dobiti za 35 kuna po osobi.
MarakešU medini ili starom dijelu Marakeša mnoštvo je dućana. Ono što je glavni gradski trg danju, noću postaje open air festival ulične hrane, performera, zabavljača i krotitelja zmija. Osjećate li se avanturistički, možete kušati tradicionalnu ovčju glavu. Za konzervativnije, tu su riblji ražnjići, jela od patlidžana ili kus kusa. Noćna tržnica Jemaa el Fna, na primjer, nudi stotine marokanskih jela po povoljnim cijenama. Velika zdjelica juhe stoji oko pet, a povrtni složenac petnaestak kuna.(tportal)


Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *