FESTIVAL INDIVIDUALNIH PUTOVANJA

objavio 19/04/2012

Festival individualnih putovanja, „Putovanje je znanje“  cjelodnevni je  događaj koji promiče kulturu individualnih putovanja. 03. svibnja 2012. u kinu „Europa“ (Varšavska 3, Zagreb) predstavit će se brojni izlagači i ponuditi informacije neophodne za kvalitetnu organizaciju putovanja. U sklopu Festivala održat će se tematske radionice  koje će vas voditi kroz specifične teme:               o putovanju vlakom sa samo jednom kartom- Interrail, upoznat će vas Hrvatske željeznice;           doživljaj putovanja motorom predstavit će Elvir Tabaković nakon šest tisuća kilometara duge ekspedicije na vespi do Nordkapa, a o putovanju biciklom najbolje zna zagrebački Sindikat biciklista. Prilikom organiziranja putovanja važno je znati o hostelskom smještaju i njegovoj sigurnosti te će vam na to pozornost skrenuti Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS). Uz Leu Mijačiku koja će dokazati da i žene putuju, freelance novinarka Anja Mutić, dat će vam smjernice kako napisati putopis.

U konferencijskom dijelu predstavit će se poznata imena hrvatske putničke scene kao što su: Boris Veličan, Roman Kos, Karla Rančić i drugi.

Roman Kos je svjetski putnik i fotograf,  koji je nakon FER-a i desetogodišnjeg iskustva u marketingu jedne korporacije odabrao slobodu kreacije vlastitog smisla kroz projekt Art Of Green Path, koji će povezati umjetnost, istraživanje i održivost. Roman će na konfereciji ‘Putovanje je znanje’ održati predavanje o važnosti održivog putovanja i o evoluciji motivacije.

,,Putovanje je za mene apstraktan pojam. Putovanje ne doživljavam tako da platim puno novaca i da me netko vodi i zabavlja. Putovanje treba biti tvoje. Ti ga moraš stvoriti, ti moraš naći razlog zašto negdje ideš i što ćeš tamo raditi, a ne da ti netko, u kakvom god aranžmanu, kaže tu moraš vidjet to, tu raditi to i onda ćeš se osjećati tako. To je konzumerizam putovanja. Nije dobro ni za prirodu ni za ljude i to ih kvari. Nažalost puno je svjetskih atrakcija prenapuhano, potrošeno, relativno. Po meni nema smisla samo skupljati fotografije nas ispred top mjesta.  Potrebno je zagrebati ispod površine, pogotovo svoje kože.  Putovanje ne ovisi uvijek o novcu, ono može biti i put pješice po Zagrebu ili biciklom po Hrvatskoj, razgovor  s ljudima koje nikada nismo doživjeli, doživljaj otkrića koje nismo ni sanjali. Svakim pomakom širimo granice u našim srcima, usklađujemo ravnotežu naših  potreba i  našim održivim izborima čuvamo ljepotu Zemlje za buduće znatiželjne humanoide.’’, rekao je Roman Kos.

Osnovni cilj festivala „Putovanje je znanje“ je promicanje kulture individualnih putovanja kao jednog od najboljih načina za stjecanje novih znanja. Želimo pokazati da je uobičajeni strah i otpor prema odlasku na put u vlastitom aranžmanu nepotreban. Svjedoci smo da, dok putuje, mlada osoba ubrzano stječe nova znanja, postaje tolerantnija, odgovornija i spremnija za životne izazove.

O svom iskustvu Roman Kos je rekao: ,,Putovanje je okidač doživljaja i potrage, avanturistička nepredvidljivost koja te vodi  u područja svjesnosti koja nisi ni znao da postoje. To je to što je zapravo bitno. Prvo, taj korak iz sebe, da se usudiš nešto napraviti, drugo,da si dovoljno otvoren da osjetiš sve što te okružuje i treće, da zapravo razumiješ koja je tvoja uloga u svemu tome.’’

Karla Rančić je studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu. O svom prvom dalekom putovanja po Filipinima i Tajlandu, koje će predstaviti posjetljiteljima, rekla je da: ”To putovanje tek mi je sad otvorilo daljnju motivaciju. Cilj mog putovanja je s skladu sa nazivom festivala – putovanje je znanje,   da naučim o drugoj kulturi, drugim običajima i jeziku, da širim vidike.”

Ideja i koncept festivala naslanjaju se na tri izuzetno posjećene konferencije „Putovanje je znanje“, koje su prepoznate kao centralno mjesto okupljanja svjetskih putnika, te kao takve postale jedinstveni događaj u ovom dijelu svijeta koji uspješno povezuje putovanje i znanje. Na prošlogodišnjoj konferenciji prisustvovalo je više od 700 posjetitelja. Uz konferenciju, predstavit će se mnoge udruge, usluge, časopisi i nakladnici knjiga, a sve u svrhu promicanja individualnih putovanja pružanjem kvalitetnih informacija i motiviranjem mladih.

Udruga „Oko svijeta“, organizator festivala, osnovana je 2009. godine s ciljem okupljanja putnika i promicanja učenja kroz putovanje

PROGRAM FESTIVALA:

10:00 – 19:00 Festival individualnih putovanja

 • Štandovi s izlagačima
 • Tematske radionice– specifične teme vezane uz individualna putovanja kao što su:
  • Putovanje Interrailom – Hrvatske željeznice
  • Putovanje biciklom – Sindikat biciklista
  • Putovanje motorom – Elvir Tabaković
  • Nabava avio karata
  • Couchsurfing
  • Zdravlje i higijena na putu
  • Kako do vize?
  • Sigurnost na putu
  • Hosteli i njihova sigurnost + međunarodne iskaznice – HFHS
 • Druženja s putopiscima uz potpisivanje knjiga
 • Humanitarna prodaja fotografija
 • Mnogobrojne nagrade za posjetitelje!!!

20:00 – 21:30 IV. Konferencija „Putovanje je znanje“

 • 10-minutne motivacijske prezentacije najpoznatijih imena hrvatske putničke scene kao što su: Boris Veličan, Roman Kos, Karla Rančić, Petar Rikić

21:00 – 01:30 After – Party

VIŠE INFORMACIJA NA: www.putovanje-je-znanje.com

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar