EUROPA DOBILA NOVU PRIJESTOLNICU KULTURE

objavio 18/01/2011

Najstariji finski grad Turku pridružio se estonskom Tallinnu i postao kulturna prijestolnica Europe. Raskošnoj svečanosti i vatrometu pridružio se velik broj ljudi, među kojima se našao i predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Ove subote i najstariji finski grad Turku pridružio se estonskom Tallinnu u unosnom projektu europske prijestolnice kulture.

Grad od samo 175.000 stanovnika na svoje je ulice i trgove te morsku obalu uspio privući čak 50 tisuća ljudi koji su uživali u raskošnim svečanostima i nezaobilaznom vatrometu, kojim je finska turistička meka označila početak svog vladanja europskom kulturom u 2011. godini. Nezaobilazni su bili i europski uglednici, među kojima se našao i predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Tallinn prijestolnica od Silvestrova

Estonski glavni grad Tallinn prijestolnica je još od Silvestrova, kada je također uz vatromet i pučke fešte na svojim živopisnim starim trgovima proslavio “najveći kulturni događaj u čitavoj povijesti Estonije”. I dok Tallinn već iza sebe ima dva tjedna iskustva, Turku tek treba pokazati što nudi posjetiteljima. A u gradskoj upravi očekuju čak dva milijuna posjetitelja, za koje je pripremljeno 155 događaja, u što će se uložiti pedesetak milijuna eura. To je puno manje od jednog Liverpoola koji je raspolagao sa čak rekordnih 300 milijuna eura.

U Turkuu su uvjereni da će na jedan uloženi euro, zaraditi dodatna četiri, što znači zaradu od 200 milijuna eura. Tako su stari ranžirni kolodvor odlučili pretvoriti u kulturni centar, pozivaju goste na “najveći gradski arhipelag na svijetu” od 20.000 otočića koji je idealna kulisa za koncerte svih vidova, kazališne predstave, likovne instalacije.

Jedan od hitova programa stare finske prijestolnice bit će i heavy- metal mjuzikl o jednom od fatalnih gradskih požara koji su iskoristi i za logo kulturne prijestolnice. Organizirat će i pisanje poezije na toaletnom papiru, kao i natjecanje u hrvanju uz glazbenu pratnju harmonike!?

Dotad će se estonski Tallinn s velikom pažnjom baviti zborskim pjevanjem. U čast projekta Europske unije pomaknut će se održavanje tradicionalnog natjecanja zborova, na kojem, će, nema sumnje ponovno afirmirati već ionako afirmiranog estonskog skladatelja Arva Pärta koji je bečku adresu zamijenio domovinskom. Zborska glazba u Estoniji ima velik ugled jer se njome branio estonski identitet kroz stoljeća.

U planu je i izvedba velebne Wagnerove opere “Parsifal”, i to na Baltičkom moru koja će zasigurno privući brojnu publiku. Čitava koncepcija Tallinna kao kulturne prijestolnice je vezana uz more koje umnogome diktira identitet svake ljudske morske naseobine.

Kultura ispred zatvora

Za sovjetske diktature, Baltičko je more u Estoniji bilo vojna strateška zona pa su žitelji grada bili uskraćeni od uživanja u moru. I sada uz obalu postoji stari zatvor, ispred kojeg će plaža u dužini od čitavog kilometra biti pretvorena u veliku zonu kulture. U srpnju se očekuje i otvaranje Muzeja mora.

Već iduće godine štafetu kulturne prijestolnice preuzimaju portugalski Guimareaes, i što je nama vrlo bitno, prijateljski slovenski grad Maribor što je velika šansa za hrvatske umjetnike. (Agencija Vlm|Danas.hr)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *