EASYJET UKIDA LETOVE IZ ZAGREBA

objavio 05/05/2014
easyjet1Četiri i pol mjeseca nakon preuzimanja zagrebačkog aerodroma, konzorcij ZAIC i Uprava aerodroma u velikim su problemima, piše Jutarnji list.

Promet putnika stalno pada, novih linija nema, a neki prijevoznici najavljuju odlazak zbog politike cijena, među njima i niskobudžetni easyJet. U prva tri mjeseca ove godine broj putnika u odnosu na isto razdoblje 2013. smanjio se za 11.996, nešto manje od 10 posto.

Dan prije preuzimanja aerodroma, u prosincu 2013.,Cristophe Petit, direktor razvoja Bouyguesa koji je u konzorciju, najavio je povećanje prometa na Plesu od 8 posto u prvoj godini koncesije. To se sada čini kao potpuna maštarija.

Pad prometa

Stručnjaci za aviopromet s navode kako su loše brojke rezultat restrukturiranja Croatia Airlinesa i posljednjih odluka Uprave aerodroma. Croatia Airlines koja Plesu donosi 60 posto prometa smanjila je broj sjedala na letovima i ukinula nekoliko linija što se itekako osjetilo na rezultatima aerodroma. Lani su dovezli 8 posto putnika manje dok su Croatijini konkurentivozili 10 posto više. Na domaćim letovima imala je 4,5% posto putnika i 9 posto raspoloživih kapaciteta manje. Francuski koncesionar se uzdao u dovođenje strateškog partnera u Croatia Airlines, ali proces je zastao.

Cijena usluga

Sugovornici Jutarnjeg smatraju da je nova Uprava aerodroma pogriješila kad je povećala cijene usluga, u nekim slučajevima i dvostruko što je izazvalo revolt među prijevoznicima.

EasyJetov ugovor za letove između Zagreba i Londona ističe krajem listopada, a u toj su kompaniji već donijeli odluku da odlaze iz Zagreba. “Preispitujemo svoje poslovanje u Zagrebu. Možemo potvrditi da tijekom zime 2014. godine nećemo letjeti u Zagreb. Ova odluka donesena je nakon golemog povećanja troškova u Zračnoj luci”, stoji u odgovoru Celine Prenez, glasnogovornice easyJeta za Europu Jutarnjem listu.

Cijeli članak možete pogledati ovdje.

Jutarnji list|Danas.hr

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *