DEUTSCHE BAHN DOBIO KONKURENCIJU

objavio 30/07/2012

Prošli tjedan je krenuo prvi vlak HKX – što je tek kratica za Hamburg Köln Express. Početak je razmjerno skroman: obećavaju tek “najmanje jednu” vezu između ta dva grada na dan, a kompozicija je sačinjena od isluženih vagona Njemačkih željeznica još iz sedamdesetih prošlog stoljeća. Ali, sva sjedala su novo tapecirana, nužnici su posve novi – i cijena voznih karata je tek djelić onoga što bi platili Njemačkoj željeznici za istu udaljenost. Za početak, preko interneta se nudila vozna karta između 20 i 60 eura – s time da je rezervacija bila uključena u cijenu. Kod Deutsche Bahn AG bi normalna cijena u jednom smjeru bila više od 80 eura i onda još dolazi par eura za rezervaciju sjedala. Naravno, to se odnosi na cijenu u Drugom razredu – a vagoni HKX-a doduše jesu nešto stariji, ali su sve to vagoni tadašnjeg Prvog razreda. Ovakve starije kompozicije ne mogu niti postizati brzine kojima teži Njemačka željeznica, ali je već prvog dana HKX pokazao da može ponuditi povoljan i ugodan prijevoz – i da može stići na odredište točno na vrijeme. Na povratku je već na polaznoj postaji u Kölnu vlak bio gotovo pun – prodano je 190 od 200 mjesta, a u vlaku se nalazila uglavnom mlađa publika, oduševljena novom mogućnošću putovanja između dva njemačka velegrada.

U Deutsche Bahn AG se ne uzbuđuju osobito zbog nove konkurencije, smatrajući kako nitko ne može ponuditi tako cjelovitu uslugu kao nekadašnji državni monopolist. Ovo je tek druga “privatna” željeznica na dužim relacijama – već postoji jedna koja povezuje Leipzig i Rostock na istoku Njemačke a još jednom se otvara i pitanje privatizacije Njemačkih željeznica. Prema posljednjem nalazu stručnjaka, savezna vlada se tu našla pred izborom kod kojeg nije lako odabrati lošiji: ona bi trebala ili ostati većinski vlasnik DB-a u sadašnjem sastavu ili bi trebala izdvojiti tračničku mrežu i privatizirati samo (razmjerno manje vrijedan) vozni park Njemačke željeznice kako bi država ostala jamac da će i ovakve privatne tvrtke moći koristiti tračničku mrežu.

Već je i prije bilo pokušaja drugih tvrtki da ugroze Njemačke željeznice na “domaćem terenu” – između ostalih su to pokušale i Francuske željeznice, ali ti pokušaji nisu trajali dugo. HKX ipak ima velikih planova: ove stare vagone bi za neko vrijeme trebali zamijeniti vagoni iz Austrije, a iza projekta stoje i razmjerno ozbiljni investitori. Tu je američka tvrtka Railroad Development Corporation, berlinska tvrtka Locomore Rail i investitor podrijetlom iz Kanade, Michael Schabas.

(SEEbiz)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar