ČAK SE I ZA GODIŠNJI ODMOR TREBATE PRIPREMITI

objavio 28/06/2011

 

Stiglo je vrijeme kada se broje posljednji dani prije odlaska na dugo očekivani odmor. Mnogi su se zadnji puta propisno odmarali i brčkali u moru prije godinu dana, tako da je iščekivanje već u zenitu. Kako bi sve prošlo u redu i bez komplikacija i neugodnih iznenađenja potrebno je ikoristiti zadnje atome snage i dobro se pripremiti za putovanje.

Prije putovanja

Većinu priprema pokušajte obaviti barem tjedan dana prije polaska. Ako ostavite sve u zadnji čas biti ćete pod stresom koji oslabljuje imunitet. Dakle, unaprijed kupite lijekove, promijenite valutu ukoliko putujete u inozemtvo, opskrbite se toaletnim priborom i kremama za sunčanje.

Jednako je važno pravilno se hraniti prije samog puta. Ne upuštajte se u brzinske dijete kako biste popravili izgled tijela u bikiniju ili kako bi unaprijed izgubili kilograme koje očekujete dobiti na praznicima. Držite se najzdravije ishrane od pet obroka bogatih voćem i povrćem dnevno te pijte puno vode. Ako je potrebno prehranu nadopuniti vitaminskim suplementima te jogurtima s “dobrim bakterijama”. Olakšate organizmu klimatsku promjenu i napor putovanja tako što ćete si nekoliko noći prije puta priuštiti dobar san. Partijanje ostavite za morsku zabavu.

Na putovanju

Kako biste izbjegli dehidraciju konzumirajte vodu što je češće moguće. To se naručito odnosi na one koji će do odredišta odlaziti zrakoplovom. Izbjegavajte alkohol, a kavu i čaj svedite na minimum.

A na godišnjem…

Glavna svrha godišnjeg odmora je bijeg od svakodnevne rutine i mnogobrojnih pravila kojima je ispunjena. Opustite se i uživajte, ali uz minimalan  oprez zahvaljujući kojem vas na odmoru ništa neće snaći nespremne.

Oprezno na suncu. Visoki zaštitni faktor, izbjegavanje sunca između 12 i 16 sati pravila su kojih se morate pridržavati bez obzira što se možda smatate djetetom sunca koji nikad ne pocrveni.

Voda, voda i voda. Naravno da nema potrebe kloniti se alkohol u večernjim satima, ali polako s koktelima. Sutradan će vam sunce izgledati kao disco-kugla, a napad kalorija koji će vam zadati svaki od njih gotovo je jednak konkretnom obroku.

Nastavite konzumirati probiotike, odnosno jogurt i njemu slične prehrambene namirnice.

Čuvajte se proljeva. Ako sami pripremate hranu, budite oprezni. A ako ćete jesti vani budite još oprezniji. Visoke temperature čine čuda voću, povrću i mesu, a oni pak onda vašem probavnom sustavu.

ŠTO PONIJETI OD LIJEKOVA?

Ne treba pretjerivati i pripremati jednu torbu samo za lijekove, ali poželjno je sa sobom ponijeti:

Antiemetike – odnosno, lijekove protiv mučnine i povraćanja

Paracetamol – lijekove za snižavanje visoke temperature

Antihisatmine – protiv alergijskih reakcija

Krema protiv sunčanih opeklina nižeg stupnja

Nadate li se kakvom vrućem seksualnom susretu ne zaboravite kondome. Posljedice nekih bolesti traju puno duže od kratkog i slatkog godišnjeg odmora.

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar