“BOSNA, NESTVARNO MJESTO”

objavio 19/10/2010

Na naslovnici američke web stranice The Huffington Post jučer je osvanuo i članak pod naslovom „Bosna, nestvarno mjesto“, u kojem se njihov bloger Richard Bangs, inače zadužen za rubriku putovanja, osvrnuo i na našu domovinu.

Već po naslovu, lako je zaključiti da je Bangs, poput mnogih drugih stranaca, oduševljenjem ljepotama koje je vidio u BiH. Čitaoce Huffington Posta Bangs u priču o Bosni uvodi preko nedavne posjete američke državne sekretarke Hillary Clinton, zahvaljući kojoj je otkrio mnoge stvari koje do sada nije znao. Bosnu i Hercegovinu Bangs je Amerikancima predstavio kroz listu od 11 stvari zbog kojih je naša zemlja „nestavarno mjesto“ na planeti.

Bloger američke web stranice krenuo je od prekrasnih i čistih rijeka iz kojih možete piti vodu bez straha da u sebe unesete nekog parazita kao što je to slučaj s rijekama u SAD-u.

Na drugom mjestu njegove liste našlo se bjelašničko selo Lukomir, kojeg je autor opisao kao portal u daleko prošlo vrijeme i mjesto koje je tokom zime odsječeno od ostatka svijeta.

Spustio se Bangs i do Hercegovine, u kojoj je našao neke od najstarijih vinarija u Evropi u kojima se proizvodi odlično vino. Osim vina, Hercegovinu krase i prekrasne planine, a Bangsa su posebno dojmili Prenj, Čvrsnica i Čabulja. Nije Amerikanac mogao, a da ne spomene i Tita, za kojeg kaže da su mu pomenute planine bile omiljeno lovište.

Potom se Bangs osvrnuo i na bosanske piramide, prenijevši Amerima sve one informacije o piramidama koje smo mi mnogo puta čuli do sad, ali nas ne oduševljavaju kao strance. Moguće je da jednostavno nismo svjesni ljepote koja nas svakodnevno okružuje, a koja strance ostavlja bez daha.

Na listi je, naravno, i Gospa iz Međugorja, zbog koje je ovo malo hercegovačko mjesto postalo obavezna destinacija za milione turista.

Zatim, tu je, kako piše Bangs, najbolji rafting koji možete naći u Evropi, a riječi hvale mu nije nedostajalo ni kada je pisao o Neretvi i Uni. Neizostavan je bio i kanjon Rakitnice, te prašuma Peručica.

Pred kraj, Bangs je posjetio i „Evropski Jerusalem“ kako je nazvao Sarajevo i posebno istakao šetnju Ferhadijom gdje je na tako malo prostora vidio džamije, pravoslavne i katoličke crkve, te sinagoge.

Na kraju, kao šlag na tortu, došao je Park prirode Hutovo blato u kojem možete vidjeti preko 240 različitih vrsta ptica. Bangs je samo jedan od mnogih stranaca koji su se oduševili Bosnom i Hercegovinom, i koji nam iz bijelog svijeta zavide u kako nevjerovatno lijepoj zemlji živimo, a mi kao da im ne vjerujemo…

(source.ba)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar