BESPLATAN SMJEŠTAJ NA PUTOVANJIMA UZ MREŽE MLADIH PUTNIKA

objavio 17/09/2010

Hospitality Club i Couchsurfing dvije su najpopularnije mreže mladih putnika. Osim besplatnog smještaja, zagarantirana su nova prijateljstva. Sada samo ovisi koju vrstu noćenja preferirate.
Hospitality Club međunarodna je internetska mreža čiji je cilj omogućavanje besplatnog smještaja i to pretežno u obiteljima. Klub je osnovan 2000., a početkom ove godine brojio je više od 448.000 članova u 207 zemalja.

Putovati u Francusku ili Austriju i pri tome besplatno noćiti
“Njemačka, Velika Britanija, Letonija, Estonija, Bjelorusija, Švicarska, Austrija, Francuska, Nizozemska – to su samo neke od zemalja u kojima putnici i avanturisti mogu naći besplatan smještaj”, ispričao je svoja iskustva za Deutsche Welle student iz Flensburga Chee Keong, podrijetlom iz Malezije. Uz uštedu, Chee Kongu Hospitality Club daje puno više: “Mogu upoznati domaće stanovništvo i njihov svakodnevni život. To je drugačije, jer nisam pravi turist nego gost.”

Keong ovaj vikend već po drugi put putuje kod obitelji Plath u Neumünster. Ovaj put s njim je i prijateljica iz Indonezije, Tania. Kristiane i njezin suprug Rainer navečer odlaze po svoje goste na željeznički kolodvor. Zajedno stižu u prostranu kuću obitelji Plath, koju im Kristiane vrlo rado pokazuje. Na zidovima vise satovi izrađeni od tamnog drveta sa zlatnim njihalom. Pokraj njih vise slike brodova s Baltičkog mora, koje je od kuće udaljeno 30 kilometara.

Ovako luksuzni ambijent ne može se naći putem couchsurfinga (besplatnog noćenja na nečijem kauču) – jer oba gosta imaju svoju sobu i čisto presvučenu posteljinu. Kristiane Plath uz to je još i kuhala: krem juha od rajčice s rižom, caprese i kolač od povrća. Uz to domaćini nude sok, vino ili pivo. Na dugačkom stolu u dnevnom boravku ima za svakoga ponešto. Ubrzo se za stolom razvija intenzivan razgovor, Kristiane i suprug žele što više doznati o Maleziji i Indoneziji. Znatiželjno pitaju goste što je za njih tako drugačije u Njemačkoj za razliku od njihovih domovina. Tania priča o kulinarskim običajima i prometu u Indoneziji: “Kod nas se ne večera za stolom, nego bilo gdje. Ovdje kada je na semaforu crveno svjetlo automobili stoje i čekaju zeleno. U Indoneziji se vozi za vrijeme crvenog, žutog ili zelenog svjetla.” Kristiane se uvijek točno informira o domovini svojih gostiju, kako bi saznala sve ono što se preko interneta ne može. U njezinoj je kući noćilo već 40 osoba s različitih kontinenata.

Njezina je velika strast biti domaćin ljudima iz cijeloga svijeta: “Meni je raznolikost svih tih ljudi veoma interesantna i zanimljiva. Uvijek naučim nešto novo. Jenostavno je uzbudljivo.” Kada bi htjela mogla bi proputovati cijeli svijet, jer je već dobila niz pozivnica. Mnogi njezini gosti rado bi se htjeli odužiti za ugodan boravak kod nje. No, tu postoji veliki problem, kaže Kristiane, a to je da se boji letenja. Mnogi pitaju nije li to onda krajnje jednostrano, jer Kristiane samo prima goste, a sama nigdje ne putuje. Ali onda na to ne gleda tako: “S obzirom da me zanimaju druge zemlje i ljudi, a sama ne mogu otići tamo, onda si u kuću dovodim svijet. Time mi gosti sami čine uslugu.”

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *