BARCELONA JE GRAD I ZA NAJZAHTJEVNIJE PUTNIKE

objavio 09/06/2010

Mediteranska ljepotica, smještena u autonomnoj španjolskoj regiji Kataloniji, broji nešto više od 1,5 milijuna ljudi, a šire metropolsko područje doseže i 4,8 milijuna. Često je nazivana i čudom modernizma, a kada je upoznate, prošećete i doživite njezine ulice, uviđate da taj epitet zaslužuje. Najpoznatija osoba svakako je Antonio Gaudí, arhitekt čija su djela danas glavni gradski simboli – crkva Sagrada Familia te kuće La Pedrera (tj. Casa Mila) i Casa Batlló. Tu je još i impresivan Park Güell koji je prvotno trebao biti stambeni kompleks za imućnije građane, ali se zbog nedostatka novca odustalo od projekta, pa je park danas jedinstven spoj prirode i čovjekova stvaralaštva. Uz mnoge druge impresivnosti katalonskog modernizma, poput bolnice San Pau i Palače glazbe, Gotička četvrt predstavlja jedno drugo razdoblje i u njoj vrijedi vidjeti katedralu Svete Eulalije, baziliku Santa Maria del Mar te crkvu Santa Maria del Pi.

Mnoštvo turista privlači i mnoštvo džepara pa valja biti oprezan, osobito u metrou i oko turističkih atrakcija gdje su gužve neizostavne

Katalonsku prijestolnicu, smještenu na rječicama Llobregat i Besós, sa sjevera štiti planina Tibidabo čijim vrhom dominira crkva Presvetog Trojstva, a na jugozapadu se nalazi Montjuic – veličanstvena rezidencijalna i olimpijska zona do koje je moguće doći i žičarom s gradske rive. Ovdje se kod Trga Espanya nalaze Čarobne fontane s fascinantnom predstavom vode, svjetla i zvuka, koja se može vidjeti svake večeri od četvrtka do nedjelje. Krećete li u Barcelonu, pripremite se za drukčiji životni ritam: trgovine rade dvokratno (počevši od 10 sati), večera se vrlo kasno, tek oko 22 sata, vrijeme za izlazak je poslije 1, a kući se ne vraća prije 6!
Trg Catalunya gradsko je središte. S obalom je povezan ulicom Ramblom, najpoznatijim barcelonskim šetalištem. Oko trga se zrakasto šire brojne šoping ulice s trgovinama poznatih svjetskih brendova, ali i najvećeg španjolskog trgovačkog lanca El Corte Inglés.

Kretanje gradom

Za obilazak  odličan je metro, osobito ako niste skloni dugim šetnjama. Jednosmjerna karta stoji oko 1,40 eura, a ostajete li u gradu dulje razmislite o višednevnoj karti. Metro je odlično organiziran i povezuje gotovo svaki dio grada, uključujući i zračnu luku. Volite li šetnju, uživat ćete u svakom kutku Barcelone, čak i tamo gdje vas slučajno odvede put. Taksi ćete si moći priuštiti jer se, iako prevladavaju europske cijene, čini povoljnim. Barcelona, zrakoplovom, cijena od: 3.750,00 kn
Izvor: Vecernji list

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar