AIRBERLIN PRESTAJE S RADOM

objavio 27/10/2017

Njemačka zrakoplovna kompanija Air Berlin prestaje, nakon gotovo 40 godina, s radom u petak navečer, kada će njen posljednji zrakoplov sletjeti u Berlinu, a političari su izrazili žaljenje zbog ukidanja druge po redu najveće zrakoplovne kompanije u Njemačkoj.

“Zrakoplovna kompanija sa sjedištem u glavnom gradu i s Berlinom u nazivu i na zrakoplovima je u čitavom svijetu bio simpatični predstavnik našeg grada”, rekao je gradonačelnik Berlina Michael Mueller za javni servis RBB.

On je izrazio razočaranje ukidanjem Air Berlina i ukazao na to da je grad Berlin bio spreman pomoći kako bi se spasila zrakoplovna kompanija koja je više od desetljeća izolirani Zapadni Berlin povezivala s ostatkom svijeta.

“Mi smo se od početka stečajnog postupka zalagali za očuvanje Air Berlina i htjeli smo se i financijski angažirati. Razočarani smo što to nije uspjelo”, rekao je Mueller.

Posljednji zrakoplov Air Berlina trebao bi doletjeti u Berlin u petak kasno navečer iz Muenchena. Kompanija je u kolovozu prijavila stečaj nakon što je većinski vlasnik tvrtke, kompanija Etihad, odbila daljnje financiranje.

Osamdeset od 130 zrakoplova Air Berlina preuzet će druga njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa. Za ostatak zrakoplova se pregovara s kompanijama Easyjet i Condor.

Prema riječima upravitelja stečajnog postupka Franka Kebekusa, najveći dio od 8.000 zaposlenih djelatnika Air Berlina bi trebao pronaći posao u tvrtkama koje su preuzele zrakoplove. Tako se očekuje da će oko 3.000 zaposlenika Air Berlina biti prebačeno u Lufthansinu niskobudžetnu kompaniju Eurowings.

“Mi očekujemo da će 70 do 80 posto radnika biti automatski preuzeto”, rekao je Kebekus za javni servis ZDF.

Air Berlin je osnovan 1978. kao kompanija za prijevoz njemačkih turista prema sredozemnim odredištima, posebice Mallorci.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *