AIR SERBIA NEĆE MOĆI HRVATIMA PRODAVATI “TRANSFER” LETOVE

objavio 25/11/2014

Nacionalna aviokompanija Srbije, Air Serbia, nedavno je najavila ponovno uvođenje letova između Beograda i Zagreba. Letovi počinju 12. prosinca, a dnevno će se između Beograda i Zagreba letjeti dva puta. Uz te letove, Air Serbia putnicima iz Zagreba nudi i nastavak leta iz Beograda prema 13 svjetskih destinacija koje se nalaze u mreži njihove kompanije.
Riječ je o letovima za Atenu, Abu Dhabi, Istanbul, Solun, Tel Aviv, Moskvu, Larnacu, Skoplje, Tiranu, Sofiju, Bukurešt, Tivat, Podgoricu i Sarajevo. Dakle, putniku koji u Zagrebu kupi kartu za let Air Serbiom za, primjerice, Abu Dhabi kompanija omogućava check in do krajnjeg odredišta njega i njegove prtljage iz Zagreba, piše Jutarnji list.
To je ovih dana potvrdio i Dane Kondić, generalni direktor Air Serbie: “Novi letovi će također omogućiti dvosmjernu povezanost preko Beograda između Hrvatske, ostatka Europe i značajnih globalnih destinacija”.
U call centru Air Serbie jučer su nam pojasnili da putnik avionom Air Serbie iz Zagreba leti do Beograda, gdje u odjelu za transfer putnika čeka svoj let. Potom ponovo sjeda u avion Air Serbie i leti do krajnjeg odredišta. U svrhu privlačenja putnika kompanija je krenula u reklamnu kampanju svojih usluga.
Air Serbia je svoje usluge počela najavljivati prije nego što je za svoje aktivnosti u Hrvatskoj dobila dozvolu hrvatskih zrakoplovnih vlasti. Srpska tvrtka je Hrvatskoj Agenciji za civilno zrakoplovstvo podnijela zahtjev za obavljanje letova između Zagreba i Beograda. I to je sve. Nema zahtjeva za prodaju karata. U Agenciji nam je potvrđeno “da je rješavanje predmetnog zahtjeva kompanije Air Serbia u tijeku”.
Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva prometa, Air Serbia će moći obavljati letove između Zagreba i gradova u Srbiji, ali putnicima iz Zagreba neće moći prodavati avionske karte za letove preko Srbije za druga odredišta niti će putnici iz Zagreba u Beogradu smjeti u transfer zoni čekati svoj sljedeći let.
Naime, Srbija nije ispunila odredbe Sporazuma o uspostavi europskog zajedničkog zračnog prostora koji je potpisala s EU kao pridružena stranka. Riječ je o skupu propisa koji uključuju i ispunjavanje prvog i drugog prijelaznog razdoblja kako bi određena država mogla ostvarivati povlastice predviđene sporazumom koje uključuju potpuni pristup tržištu članica EU te Islanda i Norveške.
Kako Srbija u ovom trenutku nije ispunila obveze predviđene u sklopu prvog prijelaznog razdoblja, Air Serbia ne može putnicima prodavati karte za letove iz neke članice EU preko Beograda do neke treće destinacije.
“Do ispunjenja navedenih uvjeta predviđenih sporazumom, koje ocjenjuje Europska komisija, zračni prijevoznici iz država pridruženih stranaka mogu obavljati zračni prijevoz između bilo kojeg mjesta u svojoj državi i bilo kojeg mjesta u bilo kojoj državi članici Europske unije”, pojašnjeno nam je u Agenciji.
To znači, tvrde nam sugovornici u Ministarstvu prometa, putnik iz Zagreba može kupiti samo kartu do Beograda, gdje će izaći iz aviona sa svim svojim stvarima i napustiti prostor za međunardone letove. Potom će se ponovo prijaviti za let do sljedeće destinacije s kupljenom kartom u Beogradu. Spomenuti Sporazum, koji se kolokvijalno naziva “Otvoreno nebo”, najvažniji je dokument kojim se reguliraju pravila na avionskom tržištu i jedino Europska komisija može ocijeniti je li neka država ispunila njegove odredbe.
Naši sugovornici tvrde da Air Serbia nikako ne može dobiti odobrenje za prodaju avionskih karata iz Zagreba za treće desetinacije preko Beograda. Kako je aviokompanija već počela prodavati karte za takve letove, mogla bi imati problema s Europskom komisijom te se suočiti s pritužbama putnika kojima neće biti omogućena usluga koju su platili.
(SEEBIZ)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar