ADVENT U ZAGREBU

objavio 13/11/2012

Zagreb je posljednjih godina u vrijeme Adventa postao grad u kojemu je zima življa i toplija, a zabava vas čeka doslovno na svakom koraku na mnogim trgovima i ulicama.

Niz svakodnevnih manifestacija glavnom gradu u predblagdansko vrijeme daje jedinstvenu sliku i budi osjećaje kao što ih u nama potiče neka božićna bajka. Advent u Zagrebu započinje 1. prosinca tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića, koja označava početak brojnih manifestacija što se vezuju uz predblagdansko vrijeme, a nastavljaju se novogodišnjim slavljem.

Na Trgu bana Josipa Jelačića svakog dana od 17 do 21 sat te vikendima i u jutarnjem terminu od 10 do 14 sati odvijat će se bogat glazbeni i umjetnički program, a doživljaj će upotpuniti i klizalište na kojemu će posjetitelji i građani Zagreba moći uživati sa svojim obiteljima.

Zanimljiva događanja očekuju vas i na obližnjem Zrinjevcu, koji božićnim bajkovitim uređenjem ostavlja bez daha. Stari glazbeni paviljon u aleji platana bit će mjesto gdje će se plesati uz zvuke valcera i drugih probranih nota te svaku večer odvijati pomno odabran glazbeni program. Tu ćete moći kupiti unikatne i zanimljive suvenire i božićne ukrase te uživati u pomalo zaboravljenim zagrebačkim specijalitetima: krpicama sa zeljem, jabukama u šlafroku ili zapečenim štruklama, zagrijati se toplom čokoladom ili kuhanim vinom.

Na ulicama oko Trga bana Josipa Jelačića bit će postavljen tradicionalni Adventski sajam na kojem ćete naći brojne prigodne božićne poklone, licitare i medenjake, šarene ukrase, božićni nakit i suvenire, a sve će to nuditi zagrebački obrtnici, likovni umjetnici i proizvođači tradicionalnih hrvatskih proizvoda.

Drugačije, ali također vrlo zanimljivo bit će i na drugim lokacijama. Na Britanskom trgu, “božićnom pingvin placu”, održavat će se razni sajmovi: Vintage-Second Hand, Skijaška oprema i promocija skijališta, Sajam naočala, Hrvatski dizajneri, Sajam knjige, Festival rakije, organizirat će se prezentacije vina, a uz brojne koncerte bit će ondje i knjižnica na otvorenom, kino u snijegu, nastupi dječjih zborova…

“Zima na Kvatriću” naziv je tradicionalnih događanja na Kvaternikovom trgu gdje se svakodnevni program unutar grijanog šatora odvija tijekom studenoga, prosinca i siječnja. Posebne veselice pripremaju se za Martinje, Svetog Nikolu i Novu godinu, a u okviru programa predstavljaju se brojna kulturno-umjetnička društva iz Zagreba i njegove okolice, drugih regija i županija Hrvatske, udruge i obrtnici s autohtonim proizvodima i suvenirima te organizira niz zabavnih sadržaja i edukativnih programa.

Vesela atmosfera očekuje i posjetitelje na Trgu dr. Franje Tuđmana, gdje će domaćini biti Slavonci koji za građane i turiste spremaju Slavonski Advent u Zagrebu. Riječ je o predstavljanju ugostiteljstva i izložbeno-prodajnom sajmu branitelja Domovinskog rata okupljenih u Braniteljskom klasteru Silos, a nudit će se raznovrsna jela i pića po izuzetno pristupačnim cijenama. Sajamski izlagači isključivo su i proizvođači svojih proizvoda (slavonski suhomesnati proizvodi, med i pčelinji proizvodi, sirevi, vina, rakije, maslinovo ulje i tradicijski nakit).

Religijski duh posjetitelji će osjetiti na Kaptolu gdje će Zajednica Cenacolo prirediti Žive jaslice, projekt koji na blizak i topao način oživljava ozračje Isusova rođenja.

Osim bogatog programa koji će se održavati na trgovima i ulicama, predbožićnu i božićnu svečanost upotpunit će program u muzejima, kazalištima te glazbeni programi u zagrebačkim crkvama, Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, kao i glazbeno-zabavni programi u Areni Zagreb, dok će mališane razveseliti i vožnja Veselim božićnim tramvajem.
Pregršt događanja očekuje vas za nadolazeći Advent u Zagrebu. Stoga učinite i ovoga prosinca nešto za sebe: Darujte si Advent u Zagrebu!

Više informacija o događanjima vezanim uz Advent u Zagrebu pronađite na www.adventzagreb.com.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *