6 KORAKA ZA REZERVACIJU ZRAKOPLOVNE KARTE

objavio 04/06/2010300x250 BF_lente

Pretražite letove

Otvorite web stranicu željenog zrakoplovnog prijevoznika. Ako ne znate nijednog od njih, možete ih pogledati ovdje:

Putovnica.net – Zrakoplovni prijevoz

U ‘prozor’ gdje se nalaze mjesta polijetanja i slijetanja, upišite željeno odredište, datum putovanja, kao i to putujete li u jednom smjeru ili povratno.

2. Odaberite let

Ukoliko vam se ponude informacije pretraživanja, kliknite na redak u kojemu se nalaze željeno mjesto polaska i dolaska.

Ukoliko vam se ne ponudi informacija koju ste htjeli, nego vam kaže da to ne postoji, probajte promijeniti datum i vrijeme polaska ili odlaska. Budite pažljivi ako putujete u mjesto gdje je vremenska zona drukčija od vaše, jer na stranicama gotovo uvijek piše lokalno vrijeme. Vremenske zone možete pogledati ovdje:

Putovnica.net – Vremenske zone

Poslije odluke kojim ćete letom krenuti, ponudit će vam se i cijena tražene usluge.

Prvotna cijena je najčešće cijena samog leta, dok uz nju se redovito još naplaćuju porezi i pristojbe zračnih luka, koje jako variraju od odredišta do odredišta.

3. Potvrdite odabrano

Ovdje će vam se prikazati odabrani letovi, vrijeme polaska i dolaska te puna cijena, koja uključuje poreze, pristojbe zračnih luka i eventualna ostala davanja. Ovo je vjerojatno dio gdje ćete morati prihvatiti uvjete korištenja usluga zrakoplovne kompanije.

4. Dodatne usluge

Zatim će vam se ponuditi dodatne usluge, poput plaćanja prtljage koju imate sa sobom, putno osiguranje, te ‘priority boarding’, tj. mogućnost da među prvima uđete u zrakoplov i na taj način zauzmete sjedalo koje želite (budući da niskotarifne kompanije nemaju na kartama broj sjedala).

Jedan komad ručne prtljage (torbica, ruksak, torba za laptop) je uključen u cijenu, no ukoliko imate i putnu torbu, morat ćete platiti pristojbu za istu. Pripazite da težina putne torbe ne prelazi 15 ili 20 kg, ovisno kojom kompanijom letite, jer ćete platiti visoku cijenu za svaki višak kilograma. ‘Priority boarding’ nije uvijek preporučljivo uzimati (zbog dodatnog troška), osim ako ne želite sjediti isključivo na nekom određenom mjestu u zrakoplovu, što vam opet ne garantira baš točno to mjesto, budući da brojni putnici uzimaju istu stvar i tako dođete u situaciju kao da ju i nemate.

Neke zrakoplovne kompanije nude i uslugu autobusnog prijevoza od zračne luke do grada (koja se, naravno, plaća), što vam znatno olakšava putovanje, pogotovo ako ste prvi put na tom odredištu.

5. Osobni podaci i plaćanje

Ispunite formular s osobnim podacima (ime, prezime, adresa, telefon…).

Nakon ispunjavanja formulara, dolazimo do plaćanja zrakoplovne karte. Jedini način plaćanja su kreditne kartice. Najprihvaćenije su Mastercard i Visa, dok American Express, Diners, Maestro i Visa Electron nešto rjeđe.

Poslije upisivanja broja kreditne kartice, tražit će vas ‘CCV’ – broj koji se sastoji od 3 ili 4 znamenke. On se nalazi na poleđini kartice, odmah uz njezin broj (kod American Expressa je s prednje strane) i jedini su dokaz autorizacije transakcije, budući da ih mogu upisati samo oni koji i imaju karticu uza sebe, a ne i oni koji imaju samo njezin broj (eventualna virtualna krađa).

6. Potvrda i ispis svega odabranog

Ukoliko je transakcija odobrena, dobit ćete kôd, koji je, zapravo, vaša karta za putovanje. Isprintajte ga i pokažite pri ‘check-inu’ u zračnoj luci.

To je to, preostao je samo ukrcaj u zrakoplov i zaželjeti vam sretan put do željenog odredišta 🙂

Putovnica.net

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *